Létrehozva: 2021.03.25.

Nyomozás indult Biden ellen, törvénysértő módon állíthatta le a Trump-féle határfal építését

Sokat elmond Joe Biden demokrácia értelmezéséről az, hogy már az első hivatali munkanapján törvénysértő rendeletet írhatott alá. És ezzel valószínűleg tisztában volt.

Szerző Gaál József

A Kormány Elszámoltathatósági Hivatala (Government Accountability Office – GAO) vizsgálatot indított Joe Biden ellen, miután felmerült annak a gyanúja, hogy az elnök törvénysértő módon állította le az amerikai-mexikói határra tervezett fal építési munkálatait – írja a Politico.

Joe Biden már az első hivatali munkanapján olyan elnöki rendeleteket írt alá, melyekkel teljesen felszámolta elődje, Donald Trump szigorú bevándorláspolitikáját. Egyik döntésével a 78 éves demokrata kormányfő visszavonta a mexikói határra tervezett fal költségvetési forrásait, leszögezve, hogy „az adófizetők egyetlen dollárját” sem költik többé a védvonal építésére. Tette mindezt annak ellenére, hogy a szövetségi törvényhozás mindkét háza 1,4 milliárd dollárt hagyott jóvá a fal építésére a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítő 900 milliárd dolláros törvényjavaslat részeként még decemberben.

A Kormány Elszámoltathatósági Hivatala úgy véli, hogy Biden megsértette szövetségi törvényhozás költségvetési szabályait a döntéssel, ezért vizsgálatot indítottak az ügyben.

A vizsgálatot a szenátus republikánusok párti frakciójának két politikusa indítványozta. Az alabamai Richard Shelby és a nyugat-virginiai Shelley Moore Capito arra kérte közösen a GAO-t, hogy vizsgálja felül, Biden túllépte-e hatáskörét az elnöki rendeletével, és megsértette vagy sem azt a 1974-es törvényt, amely megtiltja az elnöknek a kongresszus által jóváhagyott költségvetés módosítását.

Roy Blunt, Missouri állam republikánus párti szenátora szerint az elnöknek, aki több mint 30 évig szolgálta hazáját szenátorként, tisztában kellett lennie azzal, hogy a már elfogadott költségvetést nem tudja felülírni elnöki rendeletek segítségével.

Biden sokáig volt a kongresszus tagja. Pontosan tudnia kellett, hogy a kongresszus feladata engedélyezni a pénz elköltését, az elnök feladata pedig, hogy hatékonyan költsék el ezeket a forrásokat”

– mondta a Politiconak a befolyásos jobboldali politikus.

A Donald Trump-féle határfal egy szakasza Arizonában (Forrás: Twitter)

A vizsgálat megindítása után a Biden-adminisztráció azonnal kínos magyarázkodásba kezdett. Az elnök közvetlen irányítása alatt alló Irányítási és Költségvetési Hivatal (Office of Management and Budget – OMB) egy közleményben azt állította, hogy a Trump-féle határfal építésének leállítása „szükséges és felelős lépés volt a szövetségi források körültekintő kezeléséhez.”

John Yarmuth, Kentucky állam hármas választókörzetének demokrata párti képviselője szerint minden új adminisztrációnak meg kell küzdeni az ilyen és ehhez hasonlóan eljárókkal, a frissen beiktatott elnökök ugyanis előszeretettel írják felül az elődeik döntéseit – törvénysértő módon. Ennek megakadályozása érdekében olyan jogszabályok bevezetését fogja kérelmezni a szövetségi képviselőházban, melyek „növelnék a vezetői kiadások átláthatóságát”.

A GAO 2019-ben egyébként Donald Trumpot is elítélte, amiért törvénysértő módon fagyasztotta be az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott katonai segélyezési programját, amit még Barack Obama hagyott jóvá.

„A költségvetési törvény végrehajtása nem teszi lehetővé az elnök számára, hogy saját politikai prioritásait felváltsa azokkal a törvénybe foglalt passzusokkal, amelyeket a kongresszus iktatott be” – írta a GAO Trumpról.

A Politico forrásai szerint Bidenék úgy kívánnak a törvények betartása mellett eleget tenni annak a kampányígéretüknek, mely szerint „az adófizetők egyetlen dollárját sem költik többé a határfal építésére”, hogy a tavaly megszavazott 1,4 milliárd dollárt a már meglévő határfal „javítására” fordítják majd.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Súlyos sérüléseket szenvedett az 5 éves kislány, azonnal rohantak a mentők

KÜLFÖLD

„A kis fénylő csillagom elment” - otthona mellett gázolták halálra a 8 éves kisfiút

KÜLFÖLD

Pánikban tört ki apa és fia, mikor rájöttek, mire bukkantak kutyasétáltatás közben

KÜLFÖLD

Zokogott a bíróságon a két általános iskolás, akik meggyilkolták egy harmadik társukat