KÜLFÖLD

Ők a világ legkisebb fiú ikerpárja: Egy kilót sem nyomnak együtt

Amikor 23 hetesen megszületett a két kisfiú, Ashley és Joe, akkorák voltak, mint édesanyjuk tenyere, és még fél kilót sem nyomtak, azaz könnyebbek voltak egy félliteres palackos víznél is… De bekövetkezett a csoda, és most, 7 hónap múlva, boldogan élnek és gyarapodnak odahaza.
  • Szerző: Ripost

Kevés eséllyel küzdöttek a túlélésért, mégis sikerült: a kisebbik fiúnak, Joe-nak az orvosok arra is csupán 1 százalék esélyt adtak, hogy egyáltalán életben marad, arra pedig, hogy mind a ketten épek és egészségesek lesznek, szinte számokkal nem is mérhető az esély… Ám ma már mindkét kisfiú 7 hónapos, teljesen egészségesek, és otthon növekednek tovább. Angliában ők voltak a legkisebb ikrek, akik életben maradtak, és az egész világon is csupán egy 2004-ben világra jött amerikai lány ikerpár volt kisebb születésükkor, mint ők.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A koraszülött fiúknak kevesebb az esélyük

„Ők az én kis izgő-mozgó mini csodáim„ – fogalmazott a 32 éves brit édesanya, Talia Keates a The Sun brit napilapnak. „Nagyon szerencsésnek érzem magam és hálás vagyok a sorsnak. Volt már 4 gyermekem, így már 6 van, de egészen hihetetlen a tudat, hogy én hoztam világra a világ legapróbb újszülött fiú ikerpárját. A szaktanácsadó azt mondta, nagyon ritka, hogy mindkét iker túlélje ilyen alacsony születési súllyal. A tanulmányok szerint a koraszülött fiúk jóval kisebb valószínűséggel maradnak életben mint a lányok – ebből is látszik, már most milyen nagy harcos az én két kisfiam!” – mondta büszkén az anyuka.

Fotó: profimedia

„Traumatikus élmény volt átélni mindezt, nehéz heteken vagyunk túl„ – mondta Talia férje, Oliver, hozzátéve, hogy nagyon hálásak, hogy gyermekeik velük lehetnek. „Még közelebb kerültünk egymáshoz mint család, amelyet az apró csodababák tesznek teljessé.”

A szülők azt sem tudták, hogy ikreik lesznek

Kezdetben Talia és Oliver még azt sem tudták, hogy ikreik lesznek: meglepetésként érte őket a másik kisfiú híre. A feketeleves viszont csak ezután jött: a terhesség 17. hetében komplikációk léptek fel, majd a 23. héten elfolyt a magzatvíz. Az anyuka világra hozta gyermekeit, akiknek szemei még zárva voltak: Joe-t természetes úton, Ashley-t pedig császármetszéssel. Ashley 403 gramm, Joe 429 gramm volt csupán…

Fotó: profimedia

129 napot töltöttek az intenzíven

A fiúk ezután összesen 129 napot töltöttek intenzív osztályon. Nagyon nagy volt a nyomás, nem néztünk messzire, csak vizsgálatról vizsgálatra, tünetről tünetre haladtunk, mindig örültünk, ha megértük a másnapot – mondta az apa.

Fotó: profimedia

Öt hetet kellett várnom, hogy megöleljem a kicsiket, mivel a bőrük túl érzékeny volt bármilyen érintéshez, és nagy volt a fertőzésveszély, de megérte várni. Imádom őket!„ – mesélte meghatottan az anyuka. A piciknek olyan aprócska volt a tüdejük, hogy légzési gondokkal küzdöttek az elején, de ahogy nőnek, ezt kezdik kinőni. Aztán nem volt semmi baj: a 100. napjukat a kórházban ünnepelték meg, augusztusban hazaengedték őket, és most ünnepelték meg a 200. napjukat, és azóta is kiváló az egészségük. A fiúk már csak mosolyognak és kuncognak, de folyamatos ellenőrzésekre még járniuk kell.

Fotó: profimedia

252 grammos volt a világ legkisebb babája

A 300 gramm alatti súllyal született csecsemők közül eddig 23-an maradtak életben világszerte. Közülük csupán 4 volt fiú.

A legkisebb súllyal született, életben maradt kislány 252 grammosan jött a világra 2015-ben, Németországban. A világ legkisebb, életben maradt babája egy japán kisfiú, aki 2018 augusztusában született 268 grammal. A 24 hetes magzatot császármetszéssel hozták világra, mert megállt a növekedésben. 5 hónapot töltött kórházban, de végül, 3200 grammosan hazavihették.

350 grammos a legkisebb magyar baba

Egy Szécsényben élő kisfiú, Áron 21 hetesen jött világra 2015-ben, 350 grammal. Összesen 5 hónapot töltött kórházban, majd 2000 grammal, 40 centisen engedték haza – pont aznap, amikor eredetileg ki lett volna írva a szülés…

És ezeket olvastad már?