KÜLFÖLD

Elképesztő videó: bejött az oltási program, újraindult az élet Izraelben

Rendkívül sikeres az izraeli oltási program, egy helyi magyar idegenvezető videófelvétele jól érzékelteti, hogy tért vissza az élet Tel-Avivban.
  • Szerző: Ripost

Hihetetlen, micsoda változást hozott az oltási program Izraelben! Miközben február elején még világvégét jósolt a helyi kormányzat az aktív koronavírusos esetek drámai növekedése miatt, addig az elmúlt két hétben a zöld igazolvánnyal rendelkezők számára gyakorlatilag visszatért az élet. Szalai Viktor idegenvezető a családjával él kint Izraelben, és elképesztő felvételt készített a választás ünnepnapján. Tel-Avivban karneváli hangulat uralkodik, az emberek élvezik a szabadságot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Korábban viszont Izraelben is szigorú kijárási korlátozások voltak érvényben, s ahogy Szalai Viktor mondja: a vírus kezdete óta háromszor élték meg a teljes kijárási korlátozást.

„Nagyon nehéz volt a több hónapos bezártság a három gyerekkel az ötödik emeleten. Nekünk, felnőtteknek sem volt könnyű, na de egy kisgyereknek óriási megpróbáltatás bezárva lenni és otthon tanulni, barátok, szabad levegő nélkül. Ez persze a szülőknek is elég megterhelő volt lelkileg, főleg ha dolgoznia kellett a gyerek mellett” – meséli lapunknak az apuka, aki az oltási program során maga is megkapta a vakcinát, s most már vidáman teszi hozzá: „Nagy boldogság nekünk, hogy végre kimozdulhatunk a gyerekekkel.”

Bár Izraelben jelenleg a legtöbb alapvető szolgáltatás mindenki számára elérhető, az éttermek belső részét, a sport, a szabadidős és kulturális intézményeket egyelőre csak a zöld igazolvánnyal rendelkező beoltottak és a fertőzésen átesettek vehetik igénybe. A Netanjahu-kormány még a választások előtt ígérte, hogy a kilencmilliós lakosságból ötmillió embert beoltanak. Jelenleg 5,2 millióan kaptak a vakcinát, közülük 4,7 milliónak már a második dózist is beadták.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?