KÜLFÖLD

Orbán Viktort igazolta az idő a migráció ügyében

A magyar miniszterelnökre öt évvel ezelőtt sok nyugat-európai vezető rossz szemmel nézett, amiért arról beszélt, hogy a tömeges bevándorlás káros Európára nézve, és meg kell azt állítani. Mostanra a többség már Orbán Viktor máig változatlan álláspontjával ért egyet.
  • Szerző: WM

Nyilatkozatot fogadtak el rendkívüli ülésükön az európai uniós belügyminiszterek, és ebben azt az évek óta hangoztatott magyar álláspontot is kimondták, hogy az Európai Unió külső határait minden körülmények között meg kell védeni

- mondta a Törökország és Görögország határán kialakult migrációs helyzetre utalva Brüsszelben a magyar belügyminiszter.

Pintér Sándor emlékeztetett arra, hogy Görögország Törökországgal közös határán rendkívüli helyzet alakult ki, óriási nyomás nehezedik Görögországra, amelyet az is súlyosbított, hogy a migránsok megtámadták a görög határőröket. A görög kormány ezért segítséget kért az Európai Uniótól. Tájékoztatása szerint Magyarország felajánlotta, hogy az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) keretében 65 fős segítséget biztosít Görögországnak a határvédelemben. Közölte azt is, a rendkívüli ülésen megszavazták, hogy az EU 350 millió euró (mintegy 117,5 milliárd forint) azonnali támogatást – valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót – nyújtson Görögországnak a határvédelem biztosítására.

Egyre feszültebb a helyzet a török-görög határszakaszon.
Fotó: AFP

A határvédelem költségeivel összefüggő újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, Magyarország azt szeretné, hogy az unió elismerje a külső határok magyar védelmét. Továbbá fenntartja azt a többszörösen elutasított kérését, hogy a határvédelemre fordított egymilliárd eurót az Európai Unió visszafizesse – húzta alá a belügyminiszter. A miniszterek elfogadhatatlannak nevezték az unió külső határain kialakult helyzetet.

Az Európai Unió belügyminiszterei nem kérnek az illegális határátlépőből.
Fotó: AFP

Aláhúzták: az illegális határátlépéseket meg kell akadályozni, ezért a tagországok minden segítséget megadnak Görögországnak határai védelméhez a nemzetközi joggal összhangban.

Orbán Viktor és Angela Merkel
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az európai politika tehát öt év késéssel, de eljutott odáig, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által már 2015-ben javasoltak szerint járjon el. Érdekesség, hogy míg Angela Merkel német kancellár a 2015-ös migrációs válság idején megnyitotta az ország határait, most már.Németország is szorgalmazza az Európai Unió külső határainak védelmét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?