KÜLFÖLD

Óriási fordulat a Kuciak-gyilkosság ügyében

Vizsgálati őrizetbe helyezték Szlovákiában a volt országos rendőrfőkapitányt.
  • Szerző: Ripost

Egy szlovák különleges bíróság vasárnap vizsgálati őrizetbe helyezte Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitányt és az elit rendőrségi egységek korábbi három igazgatóját.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A törvényszék tanúk befolyásolásának veszélyével indokolta döntését. A TASR szlovák hírügynökség szerint a bírósági döntés egyelőre nem jogerős, a gyanúsítottak fellebbezést nyújtottak be, amiről a szlovák legfelsőbb bíróságnak kell határozatot hoznia. Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője, Martina Kusnírova 2018 február végi meggyilkolása óta a szlovák rendőrség saját soraiban és az ügyészség berkeiben korrupciós hálózatok után nyomoz.

Pozsony, 2018. február 27.
A meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina fényképe Pozsonyban 2018. február 27-én. Az újságíró és párja holttestét február 25-én találták meg nagymácsédi otthonukban. A rendõrség szerint a bûntényt feltehetõleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Jakub Kotian)

Gaspart és a másik három gyanúsítottat csütörtök reggel vették őrizetbe. Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője akkor azt mondta, hogy a hatóságok több bűncselekmény – bűnszervezet létrehozása, megszervezése és működésének elősegítése, korrupciós ügyek, valamint hivatali jogkörrel való visszaélés – elkövetésével gyanúsítják az őrizetbe vetteket, akiknek nevét hivatalosan nem hozták nyilvánosságra.

Szlovák sajtójelentések szerint azt vetik az érintettek szemére, hogy korrupciós légkört teremtettek a rendőrségnél. A többi között befolyásos vállalkozókat előre figyelmeztettek az ellenük folyó korrupciós vizsgálatokról. A sajtó tudni véli, hogy a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner javára rendőrök a feletteseik tudtával olyan újságírókat – köztük Ján Kuciakot – figyeltetettek meg, akik a nagyvállalkozó illegális ügyletei után kutattak.

A bazini székhelyű különleges bíróság első fokon szeptember elején elégséges bizonyíték hiányában felmentette Kocnert. Az ítélet nem jogerős, a különleges ügyészség ügyésze megfellebbezte.

A Kuciak-gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sohasem látott méretű tüntetéssorozatot váltott ki, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is. Tibor Gaspar is az újságíró és jegyese meggyilkolása után kényszerült távozni a szlovák rendőrség éléről.

 

És ezeket olvastad már?