KÜLFÖLD

Orvosi csoda: 70 évesen adott életet első gyermekének az idős asszony

Először nem hittek a szemüknek az indiai orvosok. Csak több ultrahangos vizsgálat után merték biztosan kijelenteni, hogy a hetvenéves nő várandós.
címkék:

Hetvenéves korában adott életet első gyermekének egy indiai asszony, aki mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe még február elején. Az újszülöttet világra segítő orvosok elmondása szerint a szülés közben semmilyen komplikáció sem lépett fel, a baba makk egészséges, és nemrég már haza is mehetett szüleivel a kórházból – írja a helyi sajtóra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

Az újdonsült édesanya, Jivunben Rabari és férje, a 75 éves Maldhari egy Gudzsarát tartománybeli kis faluból, Morából származnak és 45 éve élnek boldog házasságban. Saját bevallásuk szerint évtizedek óta próbálkoztak a gyermekáldással, de természetes úton ez sosem sikerült nekik, ezért kerestek fel az év elején egy szakembert.

A házaspárral foglalkozó orvos, dr. Bhanushali újságírói kérdésre azt mondta, hogy amikor az idős nő először fordult hozzá a problémájával, nem akarta elvállalni a pácienst.

„Először azt mondtam neki, hogy ilyen idős korban nem lehet gyermeke, de ő ragaszkodott a dologhoz. Azt mondta, hogy sok idős családtagjának sikerült teherbe esnie mesterséges megtermékenyítéssel, ezért ő is szeretné megpróbálni a módszert. Ez az egyik legritkább eset, amivel valaha is találkoztam”

- fogalmazott az a szakember, aki azt is elárulta, hogy a beavatkozáshoz egy sokkal fiatalabb nő által adományozott petesejtet használtak, melyet a testen kívül, egy ismeretlen férfi hímivarsejtjeivel termékenyítettek meg. Ezt követően az embriót beültették Jivunben méhébe, aki csodával határos módon teherbe esett, a napokban pedig életet adott egy egészséges kisfiúnak.

Fontos megjegyezni, hogy 70 éves kora ellenére nem Jivunben Rabari a valaha élt legidősebb nő, aki gyermeket hozott a világra. Ez a cím ugyanis Erramatti Mangayamma indiai asszonyt illeti, aki 2019 szeptemberében egy egészséges ikerpárnak adott életet. A BBC beszámolója szerint az asszony mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe, a lombikbébiprogram megkezdése után 2 hónappal pedig meg is fogantak az ikrei.

Az Amerikai Reprodukciós Orvostudományi Társaság (ASRM) egyébként azt állítja, hogy orvosi segítséggel bármely korú nő teherbe eshet, feltéve, hogy „egészséges a méhe”. Sőt, ez elviekben még akkor is lehetséges, ha a gyermekre vágyó nőnek már nincsenek petefészkei.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legjobb töltött káposzta receptek
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?