KÜLFÖLD

Öten erőszakolták a tinit, filmre vették

Csoportos nemi erőszak miatt forrong Spanyolország, a bíróság azonban a lehető legenyhébb büntetést szabta ki a szexuális ragadozókra.
  • Szerző: Ripost

Tízezrek lepték el a hétvégén Spanyolország utcáit, hogy törvénymódosítást és szigorúbb büntetéseket követeljenek – csak Pamplonában 32-35 ezren tiltakoztak a spanyol bíróság csütörtöki ítélete ellen. Az öt erőszaktevő 9 éves börtönbüntetést kapott, mivel a bíróság megfogalmazása szerint „szexuális visszaélés” történt, amiért ez a legenyhébb kiszabható büntetés. Ha az esetet nemi erőszaknak minősítették volna, a csoportra jóval hosszabb szabadságvesztés várt volna.

 

A nagyobb spanyol városokban több napos tüntetéseket szerveztek, azt követelve a konzervatív spanyol kormánytól, hogy biztosítson nagyobb védelmet a lakosoknak a szexuális ragadozókkal szemben, és az erőszaktevőket szigorúan büntesse.

Az öt sevillai férfi 2016 júliusában erőszakolta meg a 18 éves lányt a pamplonai San Fermin fesztiválon. A 27-29 éves férfiak fel is vették a brutális erőszakot, a filmet pedig WhatsAppon elküldték ismerőseiknek.

A bírósági ítélet hatására nem csak tüntetéshullám indult, hanem egy online petíció is – ezt szombatig több mint 1,2 millión írták alá, elítélve a bíróságot. A spanyol jogszabályok szerint ugyanis addig nem lehet nemi erőszaknak minősíteni egy szexuális támadást, amíg nincs bizonyíték arra, hogy az áldozat minden erejével küzdött az erőszak ellen – akár az életét is kockáztatva. Ugyan a videón látni, hogy ketten végig lefogják a sírva könyörgő, szemeit csukva tartó, rettegő nőt, ez a bíróságnak nem volt elég erős bizonyíték…

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?