KÜLFÖLD

Otthon is kötelezővé tették a maszkhasználatot, az emberek kiakadtak az amerikai megyében

A bizarr döntés ellenzői szerint a rendelet sérti a magánélet szentségét, tehát alkotmányellenes.
címkék:

Függetlenül az emberek oltási státuszától, mindenki számára maszkviselési kötelezettséget vezettek be a magánlakásokban a kaliforniai Santa Cruz megyében. A helyi egészségügyi hatóságok tájékoztatás szerint a példa nélküli intézkedésre a koronavírusos betegek számának hirtelen megugrása miatt van szükség – írja a San Francisco Chronicle napilap internetes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A héten életbe lépett hatályos rendelet értelmében, amely csaknem 300 ezer amerikai állampolgárra vonatkozik, az embereknek kötelező maszkot viselniük a saját lakásukban, ha egy olyan látogatót fogadnak, akivel nem találkoznak rendszeresen. Ha pedig más háztartásból származó emberek gyűlnek össze egy lakásban, ami a karácsonyi időszakban igen gyakori jelenség, akkor csak iváshoz és evéshez lehet levenni a maszkot.

A rendelet szerint az új egészségügyi irányelv megszegése „pénzbírsággal, börtönnel, legrosszabb esetben pedig akár mindkettővel büntethető”.

Santa Cruz megye Kalifornia nyugati részén, a Csendes-óceán partján, San José városától körülbelül 50 kilométerre délre található. Megközelítőleg 300 ezren lakják.

Santa Cruzban egyébként szeptember második felében vonták vissza a beltéri maszkviselésre vonatkozó előírásokat. Dr. David Ghilarducci helyettes egészségügyi tisztviselő egy közleményében azt mondta, hogy a szabályok hirtelen történő visszaállítása azt jelzi, hogy a „tudomány fejlődik”, és nem pedig azt, hogy „a megye vezetése össze-vissza rángatja az embereket”. A szakértő hozzátette: az illetékes szervek következetesek, és mindig a pillanatnyi járványhelyzetnek megfelelően hoznak döntéseket.

Nem meglepő módon a helyiek nem fogadták kitörő örömmel a világviszonylatban is példa nélkülinek számító szabályozást. Sokan úgy gondolják, hogy a magánlakásokra vonatkozó maszkviselési kötelezettség alkotmányellenes, mivel sérti a magánélet szentségét.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?