KÜLFÖLD

Óvszert javasolt koronavírus ellen a mesterséges intelligencia, leállították a kormányzati programot

Ámokfutásba kezdett a szingapúri kormány által fejlesztett mesterséges intelligencia. Jobb híján leállították a programot.

A szingapúri Egészségügyi Minisztérium (MOH) azonnali hatállyal leállította az „Ask Jamie” nevű, mesterséges intelligenciával működő internetes csevegőrobotját, amit pár hete azért állítottak hadrendbe, hogy megválaszolja az emberek koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felmerülő kérdéseit. Csakhogy a program releváns válaszok helyett inkább őrült ötletekkel bombázta a felhasználókat: többek között óvszert, valamint gyermekbénulás elleni vakcinát javasolt nekik a Covid-19 ellen – írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

A csevegőprogram hibás működéséről készült képernyőfotók futótűzként terjedtek el a nagy közösségi oldalakon. Egy Redditre feltöltött kép tanúsága szerint például, amikor egy szülő, akinek a lánya pozitív koronavírus-tesztet produkált, megkérdezte a mesterséges intelligenciát, hogy mitévő legyen, a következő választ kapta:

„Biztonságos szexuális életet kell élnie az óvszer helyes és következetes használatával, vagy önmegtartóztatással, legalább a női partner terhességének teljes időtartama alatt.”

Arra a kérdésre pedig, hogy a szingapúriak hol juthatnak hozzá antigén gyorsteszthez, a program a következőt felelte: „a járványos gyermekbénulás elleni vakcina elérhető a kórházakban, magánklinikákon, illetve a mozgó mobilkórházakban is.”

A Szingapúrban működő Ask Jamie csevegőprogram logója.

Az értelmezhetetlen válaszok miatt a szingapúri kormány hétfőn „ideiglenesen letiltotta” a csevegőprogramot, hogy „alapos rendszerellenőrzést végezzen, és javításokat eszközöljön” rajta.

Az „Ask Jamie” programot egyébként a szingapúri Kormányzati Technológiai Ügynöksége (GovTech) fejlesztette ki még 2014-ben, hogy felhasználóbarátabbá tegyék vele a kormányzati weboldalakat. Mostanáig több, mint 70 ügynökség honlapján működött is problémamentesen a szoftver, nemrég azonban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kérdésék megválaszolásának céljából is alkalmazni kezdték. Erre viszont látványosan nem készítették fel a programot, legalábbis a generált válaszok alapján biztosan nem.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A hólabdától a kókusztortáig
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?