KÜLFÖLD

Pakisztán: halálbüntetést kaphatnak a keresztény nővérek, mert lekapartak egy matricát a falról

Az istenkáromlással meggyanúsított egészségügyisek azt a feladatot kapták, hogy takarítsák ki a főnővér szekrényét. Itt találtak rá a matricára, amit jó szándékból távolítottak el.

Halálbüntetést kaphat két keresztény nővér Pakisztánban, amiért tévedésből lekapartak egy Koránból származó idézettel díszített matricát a felettesük öltözőszekrényének belső faláról- írja a The Times internetes kiadása.

A helyi sajtó beszámolói szerint az észak-kelet pakisztáni Faiszálábád kerületi kórházában azt a feladatot kapta Maryam Lal személyzeti ápoló és Newsh Urooj diákápoló, hogy takarítsák ki a főnővér szekrényét. A két fiatal lány ennek eleget is tettek, csakhogy a nagy igyekezetükben véletlenül leszedtek egy muszlim szent szöveggel teleírt matricát is. Az istenkáromlás vádjával őrizetbe vett nővérek később azt mondták, hogy fogalmuk sem volt, mi van a matricára írva, és ők csak rendet akartak tenni.

Az istenkáromlás hírének hamar híre ment a városban, és pár óra leforgása alatt több százan gyűltek össze a kórház bejáratánál a nővérek lefejezését követelve. A feldühödött tömeg be is tört az intézménybe és egy fundamentalista muszlim férfi több késszúrással megsebesítette Maryam Lalt.

A rendőrség szerencsére még azelőtt a helyszínre ért, hogy csőcselék meglincselte volna a nővéreket, akiket végül csak egy alakzatba rendeződött rendőregység tudott kivinni az utcára. Jelenleg mindketten előzetes letartóztatásban vannak. Ha bűnősnek találják őket istenkáromlás vádjában, akkor valószínűleg mindkettőjüket halálbüntetésre ítélik.

A Pakisztánban a nyolcvanas években uralkodó Ziául Hak katonai vezető rendszeresítette a halálbüntetést azok számára, akiket istenkáromlás vádjával ítél el a bíróság.

Jogvédők szerint az istenkáromlásra vonatkozó jogszabályokat leginkább a vallási kisebbségek, például a síiták és a keresztények ellen használják fel a szunnita muszlim többségű országban.

Tavaly júliusban az amerikai külügyminisztérium a vonatkozó pakisztáni jogszabályok felülvizsgálatát sürgette azután, hogy egy istenkáromlással vádolt pakisztáni-amerikai állampolgárt megöltek a bírósági tárgyalása közben.

Nem hivatalos adatok szerint a nyolcvanas évek óta Pakisztánban eddig körülbelül 75 embert lincselt a feldühödött tömeg istenkáromlásért még azelőtt, hogy a vádlottak bírósági tárgyalása megkezdődött volna.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?