KÜLFÖLD

Kitört a pánik: legalább 44-en meghaltak egy ünnepségen

Szörnyű tragédiáról érkezett hír: legalább 44-en meghaltak egy zsidó ünnepségen, és úgy tudni, 103-an sérültek meg.
  • Szerző: Ripost

Több tucatnyi embert agyontaposott a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén, és több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak – tudatták a mentőegységek péntek hajnalban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Magen David Adom mentőszervezet korábban legkevesebb 28 halálos áldozatról beszélt, a helyi 12-es tévécsatorna azonban már 38 halottról számolt be. A Daily Mail már 44 halálos áldozatról ír mindeközben, a Jerusalem Post alapján. A portál úgy tudja, 103-an sérültek meg. A mentők egyik szóvivője felfoghatatlan katasztrófának nevezte a történteket. A rendőrség lezárta a környéket, a több tízezer résztvevőt pedig buszokkal igyekeznek elszállítani a helyszínről.

A hatóságok először arról számoltak be, hogy leszakadt egy emelvény, és ez okozta a tragédiát, de később kiderült, hogy a zsúfoltság és a tolongás okozta több tucatnyi ember halálát; a halálos áldozatok többsége megfulladt vagy agyontaposták őket. A Háárec című lap úgy tudja, hogy a pánik amiatt tört ki, mert többen megcsúsztak és elestek egy lépcsőn, a mögöttük lévők pedig átestek rajtuk. A tragédia Merón városában történt az ünnepsorozat keretén belül, amikor rendszeresen hatalmas tömeg gyűlik össze, máglyákat gyújtanak, majd egész éjjel táncolnak és imádkoznak. A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta ez volt a legnagyobb tömeges összejövetel Izraelben.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő súlyos tragédiának nevezte a történteket, és Twitter-üzenetében azt írta, hogy imádkozik az áldozatokért. Reuven Rivlin izraeli elnök szintén azt üzente: imádkozik azért, hogy a sérültek minél előbb felépüljenek – írja az MTI.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?