KÜLFÖLD

Hihetetlen, de igaz: génmódosított paradicsomból készülhet az új generációs koronavírus-vakcina

Hagyományos élelmiszerekbe „rejtve” kerülhetnek piacra az új generációs COVID-vakcinák.

Üzbegisztáni kutatók egy koronavírus elleni vakcinaként működő, génmódosított paradicsom létrehozásán dolgoznak – adta hírül a közép-ázsiai ország Fejlesztési Minisztériuma egy péntek este kiadott közleményben.

Helyi sajtóbeszámolók szerint az üzbég Tudományos Akadémia Genomikai és Bioinformatikai Intézetének tudósai sokszorosították az országban jelenlévő koronavírus-mutációk tüskefehérjéit, melyeket ártalmatlanítottak, majd paradicsom növények sejtjeibe ültettek, aminek eredményeként a génmódosított zöldségek termése Covid-19 elleni vakcinaként képes működni.

A paradicsom-vakcina hatásmechanizmusával kapcsolatban az egyik kutató a Sevimli nevű helyi tévécsatornának elmondta: „A koronavírust klónozással juttattuk be a paradicsom sejtjébe. A génmódosított zöldséget elfogyasztva pedig az ”oltott személy„ szervezete elkezd antitesteket termelni.”

Zabardast Buriyev, a Genomikai és Bioinformatikai Intézed igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, hogy a paradicsomban tenyésztett vakcinával kapcsolatos tudományos vizsgálatok még januárban kezdődtek el, és jelenleg az állatkísérleteknél tartanak. A szakember hozzátette, hogy amint befejeződnek az állatkísérletek, azonnal megkezdik a klinikai vizsgálatok első szakaszát, mely során embereken is kipróbálják majd a különleges zöldséget.

Fontos megjegyezni, hogy nem Üzbegisztán az egyetlen ország, amely hagyományos élelmiszerekbe „rejtett” koronavírus elleni vakcina kifejlesztésével kísérletezik. Orosz és kanadai tudósok például egy közös projekt keretében tejtermékekben és zabban kitenyésztett oltóanyagon dolgoznak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?