KÜLFÖLD

Óriási bejelentést tett a vakcinájáról a Pfizer

A 3. fázisú Covid-19 elleni Pfizer-vakcina biztonságos és erős védelmet ad a 12-15 éves gyermekek korosztályában – adta hírül a gyártó.
címkék:
  • Szerző: rp

A vakcina tesztelésének eredményét maga a Pfizer vállalat jelentette be. A gyártó azt is elárulta, hogy a kísérletben 2260 tinédzsert vontak be, a gyerekek egyik fele oltást még a másik fele placebót kapott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kiderült, hogy a placebót kapott tinédzserek közül tizennyolcnál azonosítottak koronavírus-fertőzést, míg a valóban beoltottaknál egyetlen esetben sem. A beoltott gyerekek a felnőtteknél tapasztalt mellékhatásokról számoltak be, mint a fejfájás, karzsibbadás és fáradtság – írja a Daily Mail.

Fotó: Tim Reckmann / CCNull

A vizsgálatban nem csupán százszázalékos vakcina-hatékonysági arányt figyeltek meg, hanem azt is, hogy az oltás nagyon erőteljes immunválaszt váltott ki – közölte a Pfizer és a BioNTech közleményében.

Terveik szerint az adatokat benyújtják az amerikai és az európai uniós gyógyszerfelügyeleti hatóságnak (FDA, EMA), kérve a készítmény alkalmazási engedélyének kiterjesztését a 12-15 éves korosztályra. Az adatokat egy rangos tudományos folyóirathoz is benyújtják, kérve a kutatási jelentés szakmai ellenőrzését és publikálását.

Hozzátették, hogy a 6 hónapos-11 éves korosztályban is vizsgálják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát. Az első adag oltást már be is adták az első vizsgálati csoportnak, amelybe 5 és 11 év közötti gyerekeket válogattak be. A második csoport – amelyben 2-5 év közötti gyerekek vannak – április elején kapja meg az első dózist.

A Pfizer/BioNTech-féle vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban

A két adagból álló oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött. A beszerzéseket a tagországok megbízásából és felügyelete mellett intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról kötött keretszerződést a gyártókkal.

A Comirnaty néven forgalmazott oltóanyagból Magyarországra már csaknem másfél millió adagot szállítottak.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?