KÜLFÖLD

Pokoli állapotok, mintha mindent lebombáztak volna – drónvideó a hurrikán után

A Dorian az idei évben a legpusztítóbb hurrikán, már több halálos áldozata is van, a károk pedig felbecsülhetetlenek.
  • Szerző: Ripost

Legkevesebb hét ember veszítette már életét a Bahamákon a Dorian hurrikán pusztításában – írja a BBC. Hubert Minnis miniszterelnök legfrissebb tájékoztatása szerint további áldozatokra számítanak, a Great Abaco-szigetet ugyanis teljesen letarolta a trópusi vihar.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Europress – AFP/HO/NOAA/RAMMB

A hurrikán okozta károkról először készült drónvideó a szigeten, mostanáig ugyanis az ereje miatt nem lehetett a magasba emelni semmilyen technikai eszközt.

A megdöbbentő felvételen az látszik, hogy az egész sziget egy romhalmaz, a házakból semmi nem maradt, és a terület nagy részét víz borítja.

„Apokaliptikus, ami itt van, mintha szőnyegbombázással pusztítottak volna ki mindent” – nyilatkozott Lia Head-Rigby amerikai segélymunkás, aki az első mentőcsoportok egyikével utazott a Great Abaco-szigetre.

Az MTI azt írja, az ENSZ és segélyszervezetek szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. A világszervezet kedd este közzétett adatai szerint legalább 61 ezer embernek van szüksége azonnali élelmiszer-segélyre.

Mivel a Bahamai Közösség perszonálunióban áll az Egyesült Királysággal, a legtöbb segély egyelőre onnan érkezik. II. Erzsébet királynő kedden azt nyilatkozta: sokkolta és elszomorította őt a hurrikán pusztítása. A brit királyi haditengerészet egyik hajója már hétfőn a Bahamák felé tartott, fedélzetén helikopterrel, speciális szállítójárművekkel és segélyekkel.

A hurrikán várhatóan elhalad majd Florida partjai mentén, a félszigettől nagyobb távolságra. A szakemberek és a politikusok mindazonáltal arra figyelmeztetik a floridaiakat, hogy a vihar – bár nem közvetlenül sújtja őket – veszélyes, mert 2-3 méter magasra is felkorbácsolhatja a part menti vizeket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?