KÜLFÖLD

Pokoli Párizs: már a turisták is veszélyben vannak!

Eddig csak az elővárosok lángoltak, de a tûz mostanra elérte a turisták kedvenc helyeit is!
  • Szerző: kf

Montmartre, Gare du Nord és Sacre Coeur – egy rendes Párizsba tartó turista az Eiffel-torony és a Diadalív mellett ezeket is beleilleszti a programjába. Most azonban még a környéken lakó és dolgozó emberek is rettegve menekülnek a híres turistacélpontok közeléből: a gyújtogat tüntetők már Párizs belvárosát is lángba borították!

 

A rendőri túlkapások miatt kirobbant megmozdulás-sorozat február 2. óta forgatja fel a francia főváros életét, ése az elővárosokból csütörtökre átterjedt az agresszió a turistanegyedre is: a randalírozók betörik az ablakokat, kifosztják a boltokat, törmeléket borítanak az utakra, autókat és kukákat gyújtanak fel. Az indulatok megfékezésére kiküldött rendőröket Molotov-koktélokkal, acélgolyókkal és téglákkal dobálták meg, ezért a hatóság könnygázzal oszlatta a tömeget.

A zavargások kezdete óta a rendőrség mintegy 50 embert tartóztatott le. Az indulatok azonban nem csitulnak, egyelőre nem lehet látni, mikor érhetne véget az erőszakos megmozdulás – amely lassan emberéleteket fog követelni.

 

A lakosok rettegése a turistákra is átterjed, ráadásul már további francia népszerű városokban – mint például Toulouse, Rouen, Nantes – is az utcákra vonult a dühös tömeg. Sokan attól tartanak, megismétlődhet a 2005-ös tragédia: ekkor szükségállapotot kellett hirdetni az állandósul zavargások miatt.

Ezúttal azután szabadult el a pokol, hogy a feltételezhetően drogkereskedőként dolgozó 22 éves Theót egy rendőr gumibottal megerőszakolta. A fiatal műtéteken esett át, azóta is kórházban ápolják, míg a rendőrt letartóztatták, és eljárás indult ellene.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?