KÜLFÖLD

Pszichésen beteg a szabadon engedett késes támadó

A zsidó vallásban a szombati nap ünnepnek számít, ekkor a hívőknek semmilyen munkát nem szabad végezniük. Nem kizárt, hogy ezért is választotta ezt a napot a támadásra egy muszlim migráns, aki egy zsinagógába akart betörni egy 20 cm-es harci késsel, miközben azt ordította, hogy Allah akbar.
  • Szerző: WM

Megdöbbenve nézték végig a járókelők, amint a 23 éves Mohamad M. felmászott a berlini Neue Zsinagóga biztonsági kerítésére. A migránsnál egy 20 cm hosszú pengéjű kés volt, és torkaszakadtából azt ordította, hogy Allah akbar (Allah a legnagyobb) és hogy Fuck Izrael. A biztonsági személyzet fegyvert rántott, és paprikasprével ártalmatlanították a merénylőt. A nagy erőkkel kiérkező rendőrök őrizetbe vették a fiatal elkövetőt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A német Bild című napilap információi szerint egy szíriai muszlim férfi a támadó. A damaszkuszi férfi 2017 óta él Berlinben menedékkérőként, és 2020-ig van tartózkodási engedélye. Az azonban még a támadásnál is nagyobb felháborodást keltett, hogy a rendőrség a történtek másnapján szabadon engedte a közveszélyes migránst. A napilap megkeresésére a rendőrség elismerte, hogy szabadlábra helyezték Mohamad M.-et. A közleményben azt írták, hogy azért döntöttek így a hatóságok, mert a nyomozás jelenlegi állása szerint a muszlim bevándorló nem akart senkit sem bántani, csupán fenyegetőzött. Több szakértő ugyanakkor arról beszélt, hogy legalább elmeorvosi vizsgálatot el kellett volna rendelni, mert nem lehet kizárni, hogy a férfi pszichés betegségben szenved.

Fotó: GettyImages

A közvélemény pedig attól tart elsősorban, hogy Mohamad M. nem dönt-e úgy ismét, hogy kést ragad, ám ezúttal nem csak fenyegetőzés céljából…

Mohamad A.

Az esettel kapcsolatban az izraeli nagykövetség szóvivője teljes körű vizsgálatot követel, és nulla toleranciát az elkövetővel szemben. A szóvivő emlékeztetett, hogy pár napja kővel dobtak fejbe egy héberül beszélő zsidó nőt, és hogy egyre gyakoribbak a muszlim migránsok által elkövetett antiszemita támadások. A Bild felkereste Mohamad A.-t a lakásán, ám a csengetésre senki sem nyitott ajtót. Végül az édesapját sikerült utolérniük telefonon, aki elmondta, hogy a fia hat hete pszichés problémákkal küzd, de pontos ő sem tudja, hogy mi a baja. Meglehetősen nyugtalanítónak tartják a környékbeliek, hogy egy ilyen férfi szabadon járhat közöttük.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?