Létrehozva: 2021.01.13.

Putyin elrendelte az orosz lakosság tömeges beoltását

Jövő hét elején megkezdődik Oroszországban a lakosság tömeges beoltása a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen, erről Vlagyimir Putyin elnök szerdán adott ki utasítást.

„A jövő héttől át kell térni az egész lakosságnak a koronavírus elleni beoltására, felkészítve erre az infrastruktúrát” – jelentette ki Putyin a kormány tagjaival folytatott tanácskozáson.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a hatóságok hétfőtől lesznek készek a tömeges oltás megkezdésére. Putyin a Rosszija 24 hírtelevízió által sugárzott tanácskozáson „a világ legjobbjának” nevezte az orosz vakcinát, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy tanulmányozni kell, miként hat az oltóanyag többféle vírustörzs megjelenésének körülményei között.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a javuló oroszországi járványstatisztika ellenére sem szabad megnyugodni, mert a világnak még nem sikerült „elfojtania ezt a betegséget”. Oroszországban a kiterjedt vakcináció december 5-én kezdődött el, először a legveszélyeztetettebb foglalkozások gyakorlói – az orvosok és a pedagógusok – között, majd a jogosultak körét fokozatosan kiterjesztették. Az alapvetően a Szputnyik V vakcinával folytatott oltási kampányba december végén bevonták a 60 évesnél idősebb korosztályokat is, miután a tesztelés arra az eredményre jutott, hogy az oltóanyag az ő esetükben is biztonságos és hatékony.

Fotó: Getty Images

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a TASZSZ hírügynökségnek kijelentette, hogy a várakozások szerint jövő kedden esedékes a Szputnyik V európai uniós engedélyeztetésének első lépése, az úgynevezett tudományos felülvizsgálat (scientific review). Közölte, hogy az RFPI december 22-én folyamodott engedélyért az első orosz oltóanyag rendkívüli esetben történő alkalmazására (emergency use authorization, EUA). Dmitrijev tájékoztatása szerint a Szputnyik V engedélyeztetésének folyamatát még október végén kezdeményezték az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA). Az orosz tisztségviselő arra reagált, hogy Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője kedden azt mondta, hogy az EMA előzetes tárgyalásokat folytat a Szputnyik V gyártójával, amely még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújtson be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására.

A Szputnyik V-t eddig Argentínában, Bolíviában, Szerbiában, Algériában, Palesztinában és Fehéroroszországban jegyezték be. Az RFPI szerint január végig újabb mintegy tíz ország engedélyezheti a használatát.

Oroszország azt tervezi, hogy különleges útleveleket bocsát ki azok számára, akik beoltatták magukat a koronavírus elleni vakcinával – közölte Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter.

A terveink szerint jehetőség nyílik az oltást igazoló útlevelek beszerzésére az állami szolgálatok honlapjain keresztül

– mondta Murasko az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint. Az orosz kormányzat a széles körű beoltottságban bízik, ezért is kezdték már meg a tömeges oltást a még nem teljesen bevizsgált Szputnyik-V vakcinával. Azt tervezik, hogy több mint egymillió adag oltóanyaggal látja el a lakosságot a következő hónap végéig. A körülbelül 145 milliós lakosú Oroszország a negyedik helyen áll a legtöbb koronavírus-fertőzöttet feljegyző országok listáján, az elmúlt hónapokban megugrott az újabb, feljegyzett megbetegedések száma. A hivatalos adatok szerint több mint hárommillió ember fertőződött meg a vírussal Oroszországban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

mandiner.hu

Franciaországban annyira súlyos a helyzet, hogy Amerika biztonsági riasztást adott ki állampolgárai számára

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil