KÜLFÖLD

Radioaktív vaddisznók rombolnak, elszabadult az élővilág Fukushimában

A fukushimai atomkatasztrófa a világ egyik legdurvább nukleáris balesete. A közvetlen következmények mellett most radioaktív sugárzást kibocsátó vaddisznók keserítik az emberek életét.

Már több mint öt éve, hogy egy nagy erejű földregés, és az azt követő szökőár megsemmisítette a fukusimai atomerőművet Japánban. A reaktorokból rengeteg sugárzó anyag került a környezetbe, ezért a terület teljesen lakhatatlanná vált.

Az embereket azonnal kitelepítették, az állat és növényvilág viszont vad burjánzásnak indult. Egyes fajok teljesen átvették a hatalmat az iszonyatos radioaktív sugárzás ellenére is - vagy tán épp ezért. Például a vaddisznó is jócskán túlszaporodott a fukusimai erdőkben.

A disznók a környező települések mezőgazdaságában hatalmas károkat okoznak, hisz dézsmálják a termést. Az eddigi becsült veszteség nagyjából 15 millió dollárra rúg. Ráadásul az irtásuk és az elföldelésük is rettentő körülményes, hiszen intenzíven sugárzó, radioaktív egyedekről van szó. A testükben mért sugárzás az egészségügyi határérték több mint háromszorosa. Ilyen mód megenni ezeket az állatokat szigorúan tilos.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?