KÜLFÖLD

Riadó: 26, migránsokkal teli csónak kötött ki az olasz partoknál

24 óra leforgása alatt 26, migránsokkal teli csónak érte el a dél-olaszországi Lampedusa szigetét múlt vasárnap. Csak az este folyamán 11 csónak kötött ki, összesen több mint 300 migránssal a fedélzetén.
  • Szerző: RIPOST

Már júliusban arról beszélt a sziget polgármestere, hogy rendkívüli állapotot kellene kihirdetni a migrációs nyomás miatt. Azóta további több ezer illegális bevándorló érte el a partokat. Legutóbb vasárnap összesen 26 hajó kötött ki 24 óra leforgása alatt, ami új rekordnak számít. A hatóságok szerint többségében tunéziai állampolgárok érkeztek. A migránsok ráadásul nem csak önerőből érik el az olasz partokat, százával vannak olyanok, akiket a bevándorlást támogató civilszervezetek taxiztatnak. Lampedusától nem messze most is várakozik az Alan Kurdi nevű német hajó, amelynek a fedélzetén 133 menedékkérő vesztegel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Getty Images

Az év kezdete óta közel 22 ezer, tengeri úton érkezett bevándorlót regisztrált az olasz parti őrség. A tavalyi év azonos időszakában ez még a hétezret sem érte el, vagyis egy év alatt megháromszorozódott a migrációs nyomás Dél-Olaszországban.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a koronavírus-járvány miatt a migránsoknak kéthetes karanténba kell vonulniuk. A menedékkérők többségének egyáltalán nem tetszik ez az intézkedés, ezért sokszor erőszakig fajul a helyzet, amíg a rendőrök be tudják tartatni velük a szükséges intézkedéseket.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?