KÜLFÖLD

Riasztott a hatóság, több ezer tonna csirkehúst hívnak vissza az Egyesült Államokban

A világ második legnagyobb húsgyártó cégének termékeiben találtak fémdarabokat.
  • Szerző: Ripost

A Tyson Foods, a világ második legnagyobb csirke-, marha- és sertésfeldolgozó és forgalmazó amerikai óriásvállalata közel 12 millió font, azaz nagyjából 5500 tonnányi fagyasztott, előre elkészített csirkehúst kell, hogy visszahívjon az amerikai boltokból, mert fennáll a veszélye, hogy a termékek fémdarabokat tartalmazhatnak - írja a CNN.

Ezt az Egyesült Államok mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági felügyelete (US Department of Agriculture's Food Safety and Inspection Service)  jelentette be még péntek délután.

A hatóságok márciusban jelezték a vállalatnak, hogy 69 ezer font, azaz mintegy 31 tonnányi termék visszahívása szükséges, de azóta jelentősen megnőtt a mennyiség.

Az érintett termékeket októbertől idén márciusig állították elő és szállították a boltok polcaira. Papíron egy éven keresztül volnának fogyaszthatóak, most a felügyelet azonban azt kéri az amerikaiaktól, hogy inkább egyáltalán ne egyenek belőle, vigyék vissza azokat a boltokba, vagy dobják ki.  

Rántott csirkemell filéről van szó a legkülönbözőbb csomagolásokban és ízesítésekben. 

A felügyelet szerint a márciusi jelentést két eset indokolta. Akkor 2019 novemberi lejáratú fagyasztott csirkékben találtak fémdarabokat. Azóta négy további észlelés történt 2019 októberi, valamint 2020 márciusi lejáratú termékekben is, ezért döntöttek a többi visszahívása mellett is. 

Három esetben a fémdarabok egész konkrét szájsérüléseket is okoztak a gyanútlan csirkefogyasztóknak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?