KÜLFÖLD

Robbanószerrel töltött drónok támadására számítanak Európában!

Robbanószerrel töltött, távirányítású drónokkal végrehajtott támadások várhatóak Európában - áll az Europol legfrissebb jelentésében.
  • Szerző: SZM

A tavalyi merényletek összesített adatai szerint a legrosszabb a helyzet Nagy-Britanniában. Az összesen 142, még időben felderített terrorista támadásnak több mint fele ott történt. Franciaország 23, Olaszország 17, Spanyolország 10, Görögország 6, Németország 5, Belgium 4 és Hollandia 1 elhárított támadás jelentett az Europolnak.

A tavalyi bűncselekmények miatt 1002 személyt tartóztattak le Európában. közülük 718 dzsihadistát. A letartóztatottak egyharmada 25 évnél fiatalabb volt.

Az esetek nagy részét kábítószer-kereskedelemből, lopásból, rablásból, hamisított áruk értékesítéséből, hitelcsalásból és betörésből pénzelték.

A terroristák közül egyre több a nő. Arányuk a 2015-ös 18 százalékról tavaly már 26 százalékra emelkedett!

A 2015-ös csúcs után tavaly visszaesett az Iszlám Állam “marketing tevékenysége”. Egyre kevesebb “lelkesítő” vagy éppen elrettentő videót készítettek és ez a folyamat valószínűleg azt is jelzi, hogy a harcmezőkön visszaszorulóban vannak.

A következő időszakra várható prognózis szerint, az Irakban és Szíriában már kipróbált, robbanószerrel töltött távirányítású drónokat Európában is megpróbálják bevetni, de nem kizárt vegyi vagy biológia fegyverekkel elkövetett támadás sem – áll az Europol jelentésében.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?