Létrehozva: 2020.09.13.

Rossz hír a koronavírusról: rövid időn belül többen újrafertőződtek Boszniában

Bosznia-Hercegovinában először vettek nyilvántartásba olyan személyt, aki a gyógyulás után ismét megfertőződött az új típusú koronavírussal – közölte a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán vasárnap.

Az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a most regisztrált betegek csak néhány hónapja gyógyultak fel, vagyis rövid időn belül is el lehet kapni ismét a fertőzést.

Fotó: Shutterstock

A Nyugat-Balkánon szombatról vasárnapra 731-gyel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 15-tel nőtt a halálos áldozatok száma.

Vasárnapra a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 72-vel 32 300-ra, Koszovóban 70-nel 14 566-ra, Észak-Macedóniában 140-nel 15 696-ra, Bosznia-Hercegovinában 304-gyel 23 184-re, Montenegróban pedig 145-tel 6530-ra nőtt.

A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 731-re, Észak-Macedóniában néggyel 646-ra, Bosznia-Hercegovinában néggyel 687-re, Koszovóban hárommal 589-re, Montenegróban pedig hárommal 118-ra emelkedett.

Nem mérséklődött jelentősen a koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában – derült ki a vasárnap közzétett jelentésekből.

A horvát válságstáb adatai szerint vasárnapra 165-tel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, ezzel összesen már 13 533 megbetegedést jegyeztek fel a hatóságok. Ez ugyan csökkentést jelent a szombati számhoz képest, azonban továbbra sem lehet drasztikus csökkenésről beszélni.

Szombaton ugyanis 261 új megbetegedésről és egy halálesetről számolt be a válságstáb. Ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 224-re nőtt Horvátországban. A hivatalos adatok szerint a betegek közül 309-en vannak kórházban, közülük 22-en lélegeztetőgépre kapcsolva. A járványügyi szakemberek egyébként aggódnak a kórházi ellátásra szoruló betegek számának növekedése miatt.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban (41) és Split-Dalmát megyében (21) jegyezték fel.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint 99-cel 3702-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szombaton még 105 új esetről számoltak be, az is igaz, hogy kevesebb tesztet végeztek, mint egy nappal korábban. Azt, hogy a vírus minden eddiginél jobban jelen van az országban, jól mutatja, hogy

egymást követő két napon is száz fölé emelkedett az új megbetegedések száma.

A járvány kezdete óta erre nem volt példa, abszolút rekordnak számít a kétmillió főt számláló országban. Az ugyanakkor igaz, hogy egy hete nem történt új haláleset, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 31-en vannak kórházban, közülük hatot ápolnak intenzív osztályon. A legtöbb fertőzöttet Mariborban (19) regisztrálták, a sorban a főváros, Ljubljana (18) következik.

Különösen drámai a helyzet Bécsben„ – szokatlan hangvételű felhívással fordult az emberekhez Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki azért emelte ki a fővárost, mert az új megbetegedések közül minden másodikat itt észlelnek.

Azt kérte az osztrákoktól, hogy tartsanak be minden intézkedést, korlátozzák a minimumra a társas érintkezést, viseljenek szájat és orrot eltakaró maszkot, és mindenhol tartsák meg egymástól a szükséges távolságot. Ugyanakkor azt is írta, bízik benne, hogy jövő nyárra minden visszatérhet a rendes kerékvágásba, de addig mindenkinek nehéz lesz az ősz és a tél. Egyúttal fegyelmezettséget kért a kancellár, szerinte legalább annyira kell összpontosítani, mint tavasszal. Kurz értékelése szerint megérkezett a járvány második hulláma Ausztriába. Ezt látszik alátámasztani, hogy az elmúlt időszakban napról napra emelkedett az új fertőzöttek száma, szombaton már 850 volt, és nem kizárt, hogy hamarosan eléri a napi ezret.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

metropol.hu

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

mindmegette.hu

Citromos kölespuding: egy igazán különleges édesség

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú

KÜLFÖLD

Idegen férfi holttestét kapta meg egy gyászoló család a nagyapjuké helyett