KÜLFÖLD

Rossz hír: az ISIS bukása után erősödni fog az Al-Kaida

Ezt nem is akárki állította, hanem a brit titkosszolgálat, a MI6 igazgatója egy müncheni biztonsági konferencián. Bin Laden szelleme ismét kísért.
címkék:
  • Szerző: SZM

Leszámítva azokat az ISIS harcosokat, akik már “visszavonultak”, de ugyanolyan veszélyesek Afganisztánban vagy Líbiában, több forrás szerint is körülbelül már csak 8 ezren harcolnak Szíriában. Õket valószínűleg heteken belül likvidálják különböző erők. A napokban arról jött hír, hogy a brit Special Air Service (SAS, Különleges Légi Szolgálat) is elküldi a maga egységét ellenük.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a Közel-Kelet véglegesen fellélegezhet. Európa pedig különösen nem.

Az ISIS bukása után erősödni fog az Al-Kaida, amely tavaly főként Afrikában hajtott végre rémtetteket, például Szomáliában és Maliban.

 

Ezt nem is akárki állította, hanem a brit titkosszolgálat, a MI6 igazgatója, Alex Younger egy müncheni biztonsági konferencián.

Az Al-Kaida mindig az ISIS riválisa volt és szinte semmilyen kapcsolat nem volt közöttük – tette hozzá Younger. Sőt, januárban azt írta az Orientalista, hogy a Tahrir Al-Sham (Al-Kaida) egy ellenőrzőpontja ellen elkövetett robbantásos merényletet azzal bosszult meg, hogy kivégezte az Iszlám Állam 12 tagját.

A Bin Ladenhez kapcsolható Al-Kaida attól gyengült meg, hogy Abu Bakr Al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője elhatározta az új iszlám Kalifátus létrehozását. Egyébként az elmúlt héten Líbiában fogták el az Al-Kaida egyik vezetőjét, Abdel-Kadir Azuzt.

Az MI6 vezetője hozzátette, hogy az Egyesült Királyság fokozta az európai szövetségeseivel folytatott biztonsági együttműködését, az ISIS harcosok és a “dzsihádista-menyasszonyok” ügyében, akik visszaáramlottak a kontinensre.

Forrás: Sputniknews

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?