KÜLFÖLD

Sebastian Kurz: Amíg hatalmon vagyok, egyetlen afgánt se fogad be Ausztria

Az osztrák kancellár sokadik alkalommal mondott nemet az afgán bevándorlásra.

Sebastian Kurz osztrák kancellár ismét kategorikusan kijelentette, hogy Ausztria egyetlen afgán menedékkérőt sem fog befogadni, függetlenül attól, mi történik a közép-ázsiai országban. A kormányfő úgy fogalmazott a La Stampa című olasz lapnak adott interjújában, hogy „Ausztria megtelt, és amíg ő van hatalmon, egészen biztos, hogy egyetlen új afgánt sem fognak beengedni az országba.”

Az Egyesült Államok és a NATO-szövetséges csapatok több mint 123 ezer civilt menekítettek ki légihídon keresztül Kabulból, miután az iszlamista tálibok átvették a hatalmat az afgán főváros felett augusztus közepén. A kimenekített emberek többségének Amerika nyújt menedéket, de az EU is beleegyezett 30 ezer ember letelepítésébe. Míg Németország és Franciaország vállalta az afgánok befogadását, addig Ausztria azon nemzetek közé tartozik, melyek határozottan elutasították az ötletet.

Sebastian Kurz korábban már többször nyilvánvalóvá tette, hogy Ausztria nem képes, és nem is akar több afgánt befogadni. A kormányfő most ugyanezen álláspontját erősítette meg egy olasz lapinterjúban, melyben azt mondta:

„Az elmúlt években több mint 44 ezer afgán érkezett hazánkba. Ausztria már a világ negyedik legnagyobb afgán közösségének ad otthont egy főre vetítve. Az afgánok integrációja nagyon nehéz, és olyan kiterjedt erőfeszítéseket igényel, melyeket Ausztria jelenleg egyszerűen nem engedhet meg magának. Az afgánoknak többnyire alacsony az iskolai végzettségük és teljesen más értékrendjük van, mint a többségi társadalomnak.”

Sebastian Kurz ismét egyértelművé tette álláspontját az afgánok befogadásáról. (Fotó: afp)

Bár Ausztria nem NATO-tagállam, Sebastian Kurz szerint „mindenkit váratlanul ért” Afganisztán villámgyors összeomlása, és a nemzetközi közösségnek most hatalmas nyomást kell gyakorolniuk a tálibokra, hogy tiszteletben tartsák az emberi jogokat.

„Az elmúlt 20 évben elért eredményeket nem szabad semmissé tenni” – tette hozzá kancellár, aki azt is elárulta, hogy a kormánya továbbra is szívesen segít a bajba jutott afgánokon. Például 20 millió eurót különítettek el nemrég arra, hogy az Afganisztánnal szomszédos országoknak a menekültek letelepítésére.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?