KÜLFÖLD

Soros György NGO-i miatt állóháború alakult ki a tengeren

A Soros György által is finanszírozott civilszervezetek továbbra sem hagytak fel a migránsok taxiztatásával. Az új olasz kormány nem kér belőlük, és Málta felé irányította őket, akik szintén megtagadták a kikötőbe való belépést.
  • Szerző: WM

Vasárnap hajnalban 629 illegális bevándorlót mentett ki a Soros György által is pénzelt francia SOS Mediterranée nevű nem állami szervezet (NGO) a Földközi-tengerből. Az Aquarius nevű hajó fedélzetén az Orvosok határok nélkül aktivistái is jelen voltak. Ahogy az ilyenkor rendre lenni szokott, az NGO-nak esze ágában sem volt a bajbajutottakat visszavinni Afrikába, helyette Európa felé vették az irányt. A helyzet azonban megváltozott az elmúlt hetekben. Míg a korábbi baloldali olasz kormány gond nélkül beengedte ezeket a hajókat, az új olasz kormánykoalíció megálljt parancsolt.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter kérésére a hatóságok Máltára küldték a hajót és annak 629 utasát.

Vallettában azonban közölték, hogy nem engedik kikötni a hajót.

Spanyolország befogadja őket

Hétfőn délután érkezett a hír, miszerint a hivatalába nemrégen beiktatott szocialista spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadják az Aquariust. A közlemény szerint a hajó a kelet-spanyolországi Valencia kikötőjében érhet partot. Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett a fedélzetére. A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, további 11 gyerek és hét várandós nő is van.

Salvini azt mondja, ez új fejezet

Érdemes volt felemelni a szavunkat és nemet mondani - jelentette ki hétfőn Matteo Salvini olasz belügyminiszter, aki szerint azzal, hogy nem engedélyezte a civilszervezetek által működtetett Aquarius mentőhajó olaszországi kikötését, új kezdet nyílt az európai migrációs politikában.

Matteo Salvini kijelentette, hogy a migránsokat szállító következő hajót sem engedi be olasz kikötőkbe.

„Véget akarunk vetni az emberkereskedelemnek!”

– jelentette ki. A tíz napja beiktatott olasz belügyminiszter egy milánói sajtótájékoztatón kijelentette: „felemeltük a szavunkat, és megérte!”.

Arra utalt, hogy nem engedélyezte az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) közös hajójának, az Aquariusnak a kikötését az olaszországi partokon.

Kijelentette, hogy a Földközi-tengeren spanyol, francia, német, holland és más nemzetiségű nem kormányzati szervezetek (NGO) tevékenykednek, egyetlen olasz szervezet vagy olasz felségjelzésű hajó sincsen közöttük, eddig mégis kivétel nélkül az olaszországi partokra szállították a migránsokat.

Az olasz belügyi tárca vezetője megjegyezte, „ez csak az első lépés volt, ezzel még nem zárult le a játszma”.

Hozzátette: az eset rámutatott, hogy az Európai Uniónak a „jószívűségre” és „hamis szolidaritásra” épített migrációs politikája nem vezet sehova. Azt üzente az őt bírálóknak, hogy az olasz hatóságok felajánlották az Aquariusnak a gyerekek és nők átvételét, de erre a hajót működtető szervezetek nem válaszoltak.

 Az olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy kedden európai kollégáival egyeztet egy új migrációs politika elindításáról, amely Európa külső határainak védelmét célozza, igazi, és nem csak kijelentésekből álló szolidaritást gyakorol, valamint a „valódi menekülteknek” nyújt segítséget.

És ezeket olvastad már?