Létrehozva: 2020.05.07.

Svéd orvos: a hatóságok megtiltották, hogy megmentsük az idős koronavírusos betegek életét!

Széleskörű felháborodást váltott ki Svédországban egy egészségügyi ajánlás, amiben lényegében megtiltják az orvosoknak, hogy megmentsék a szépkorú koronavírusos betegek életét.

Egy svéd háziorvos, Dr. Jon Tallinger szerint több megyei közgyűlés is egy olyan iránymutatást juttatott el a koronavírus-fertőzötteket ápoló egészségügyi dolgozóknak, aminek értelmében meg kell tagadniuk az életmentő oxigénterápiát az idős betegeiktől.

Az abszurd dokumentumról egy konzervatív véleményvezér (influencer) YouTube-csatornáján beszélt a szakember, ugyanis az elmondása alapján egyetlen főáramú médium sem volt hajlandó felületet biztosítani neki, hogy beszámoljon a véleményéről.

A Smaland tartományban található Tranas nevű kisvárosban praktizáló Dr. Jon Tallinger elmondta, hogy körülbelül 3 héttel ezelőtt a hatóságok egy videót küldtek szét az ápolási és idős otthonokban dolgozó orvosi személyzetnek arról, hogyan kell kezelni az új típusú koronavírus-fertőzött betegeket. Tallinger állítása szerint a videóban kategorikusan felszólították az orvosokat arra, hogy ne vigyenek kórházba egyetlen felső légúti fertőzésben szenvedő beteget sem. Kizárólag az idős otthonban kezeljék őket, ha pedig az állapotuk drasztikusan leromlana, akkor erős nyugtatókkal, például morfinnal (!) csillapítsák a szorongásaikat. Az olyan életmentő eljárások fontosságáról, mint például az oxigénterápia, viszont még csak említést sem tesznek az iránymutatásban. Sőt, bizonyos bekezdésekben utalásokat tesznek arra, hogy a kezelés ellenjavallott.

Tallinger szerint akár hagyhatná megfulladni is az idős koronavírusos-betegeket az iránymutatás alapján, ugyanis annak értelmében nem részesítheti életmentő terápiákban őket.

A szakember azt is kihangsúlyozta, hogy az iránymutatás nem csak az idős, hanem az ápolási otthonokban élőket is veszélyezteti. Például a Down-szindrómával, vagy más súlyos szellemei fogyatékossággal élőket, akik az ajánlás alapján szintén nem kaphatnak oxigénterápiát. Mindezek tükrében Tallinger úgy fogalmazott, hogy a rendelet egyértelműen az „emberi jogok megsértése, tehát bűncselekmény, és büntetőeljárás alá kell vonni azokat, akik az egészet kitalálták és megfogalmazták.”

A Tallinger becslése szerint a svéd ápolási és idős otthonokban élő vírusbetegeknek körülbelül a kétharmadát meg lehet menteni az oxigénterápiával. Enélkül viszont 15 ezer koronavírus-fertőzött beteg csak azért halna meg mert nem részesült a legmagasabb szintű ellátásban. „Nem mindenkit tudunk majd megmenteni, ez nyilvánvaló. De ha nem adunk senkinek sem oxigénterápiát, akkor még csak azt sem mondhatjuk majd el magunkról, hogy minden megpróbáltunk azért, hogy megmentsük őket.” - fogalmazott az orvos.

A svéd egészségügyben dolgozók egy jelentős része egyetért Tallinger állításaival, viszont sokan tartják árulónak, vagy épp közönséges gyilkosnak a véleménye miatt. Tallinger a videó végén azt mondta: megérti a kollégáit, akik nem mernek kiállni mellette, mert féltik az állásukat. Már őt is sokan megkeresték az állami egészségügytől azzal, hogy vonja vissza a nyilatkozatát, amit nem volt hajlandó megtenni. Éppen ezért nincsenek illúzió azzal kapcsolatban, hogy a jövőben továbbra is egy államilag fenntartott intézményben gyógyíthatja majd az embertársait.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

mandiner.hu

A világ legboldogabb embere lett a magyar válogatottnál már leírt focista

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya

KÜLFÖLD

Ha nem teszitek meg, kiraklak titeket az éjszakába – fenyegette a 11 éves lánykákat a pedofil