KÜLFÖLD

Svédország: este 10 után nem lehet alkoholt vásárolni az éttermekben, de fogyasztani szabad

Továbbra is vita van Svédországban a maszkviselésről, miközben megdőlt náluk a napi rekord: 7400 új fertőzöttet regisztráltak. Bár az éttermekben este 10 után betiltották az alkohol árusítását, fogyasztani azután is szabad. Egy kiskaput kihasználva pedig az előírt fél 11-es zárás után azonnal ki is nyithatnak újra, így teljesen értelmét vesztette a korlátozás.
  • Szerző: Ripost

Megdőlt az eddigi svéd rekord, az elmúlt 24 órában 7400 fertőzöttet regisztráltak. Az országban továbbra sem egyeznek az álláspontok a maszkviselésről: miközben a Nobel-díjakat is odaítélő svéd Királyi Tudományos Akadémia az arcmaszk viselését szorgalmazza, a közegészségügyi hivatal továbbra sem javasolja azt.

Az étterem bezárásokkal kapcsolatos intézkedéseik is csődöt mondtak: miközben múlt héten a svéd kormány úgy döntött, hogy este 10 után már nem szabad alkoholt árusítani az éttermekben, és fél 11-kor be kell zárniuk, a vendéglátóhelyek azonnal találtak egy jogi kiskaput, amely lehetővé teszi a stockholmi éttermeknek azt, hogy 22:30-kor bezárnak, majd kevéssel utána újra ki is nyitnak. Így aztán mi sem egyszerűbb, mint este 10 előtt kirendelni egész éjszakára az italokat, majd szabadon fogyasztani azt, ameddig csak szeretnék.

Az országban kijárási korlátozás sem várható, hiányzik hozzá a törvényi háttér, a svéd alkotmány csak háborús helyzetben tenné lehetővé.

Az M1 stockholmi tudósítója úgy tudja, minden ötödik, intenzív osztályon kezelt beteg bevándorló, az általuk lakott kerületekben kicsit jobban terjed a vírus.

A szerb kormány tovább korlátozza a vendéglátóhelyek és üzletek nyitvatartását a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, így jövő keddtől az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül mindennek be kell zárnia 18 óráig.

Ezenfelül kötelezővé teszik a maszkviselést szabadtéren is, öt főben korlátozzák a szabadtéri és nyilvános zárt téri rendezvényeken részt vevők számát, és szigorúbban ellenőrzik a karanténra kötelezetteket.

A regisztrált fertőzöttek száma szombatra

  • Szerbiában 6254-gyel 110 301-re,
  • Koszovóban 855-tel 32 877-re,
  • Észak-Macedóniában 1237-tel 52 482-re,
  • Montenegróban 502-vel 30 079-re,
  • Bosznia-Hercegovinában pedig 1237-tel 77 981-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában harminccal 1140-re, Koszovóban tizeneggyel 885-re, Észak-Macedóniában harminckilenccel 1462-re, Montenegróban kilenccel 429-re, Bosznia-Hercegovinában pedig ötvenhattal 2210-re nőtt.

A szlovén kormány szombaton egy héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket – jelentette a közszolgálati televízió.

Az országban szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

December utolsó előtti hetében enyhítenének a korlátozásokon

A szlovén kormány a járványügyi adatok tükrében hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, és dönt enyhítésükről vagy meghosszabbításukról.

A kabinet szerint a járvány második hulláma már tetőzött Szlovéniában, és mérsékelt derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy hamarosan csökkenhet a kórházi kezelésre szoruló, és a járvány halálos áldozatainak száma. Ez lehetővé tenné azt, hogy december utolsó előtti hetében már enyhíteni tudjanak a korlátozásokon – hangoztatták.

1200-an vannak kórházban, 197-en intenzíven

Janez Jansa kormányfő péntek este Twitter-oldalán közölte: az illetékes minisztériumok feladatul kapták, hogy legkésőbb december 5-éig készüljenek elő a lakosság önkéntes, tömeges antitest-tesztelésére, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek.

És ezeket olvastad már?