KÜLFÖLD

Svédország nem fizet tovább a Pfizernek az oltóanyagért, válaszokat követelnek

A svéd oltókampány irányítója szerint elfogadhatatlan, hogy a Pfizer összevissza beszél, és nem egyértelmű, pontosan hány vakcinát tartalmaz egy ampullányi oltóanyag.

Svédország nem fizet a Pfizernek a koronavírus elleni oltóanyagáért addig, amíg az amerikai gyógyszeripari vállalat nem tisztázza, hogy egy fiola pontosan hány oltáshoz elegendő vakcinát tartalmaz – írja a Dagens Nyheter svéd napilap internetes kiadása.

Az eddigi vakcinaszállítmányokat a Pfizer úgy számlázta ki, mintha egy fiola hat dózist tartalmazna a koronavírus elleni készítményükből, holott az előzetes megállapodás szerint egy ampullában csak öt adag vakcinát küldenek.

Svédország azt szeretné, ha az Európai Bizottság és a Pfizer világosan megegyezne arról, hogy egy ampulla pontosan hány adag vakcinát tartalmaz, és amíg ez nem tisztázódik, a svéd hatóságok felfüggesztik a gyártónak járó kifizetéseket – mondta el Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője.

A fizetések felfüggesztésének hírére a Pfizer svédországi részlegének szóvivője megerősítette, hogy hat adag oltóanyag árát számolták fel ampullánként.

„Jóváhagyták azt, hogy egy fiola hat oltásra elegendő oltóanyagot tartalmaz, ezért azóta ezt a számot használjuk a számlázáshoz” – mondta el Ulrika Goossens.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január elején tett közzé állásfoglalást arról, hogy a Pfizer és a BioNTech által kiszállított egy ampulla öt helyett hat ember beoltását teszi lehetővé.

Ahhoz, hogy egy fiolából hat adagot ki lehessen nyerni, speciális fecskendőre van szükség. Richard Bergstrom, a svéd oltókampány irányítója szerint emiatt ez a helyzet elfogadhatatlan, hiszen ha egy ország technikailag csak úgy tudja megoldani, hogy öt dózist tud felhasználni egy ampullából, akkor ugyanazért az árért kevesebb adag oltóanyaghoz jutott.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?