KÜLFÖLD

Szakemberek szerint már ősz előtt berobbanhat a járvány második hulláma

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szakemberei abból indulnak ki, hogy néhány európai országban már a koronavírus-járvány második hulláma tombol. Az egyik bécsi egyetem virológusa is úgy látja, hogy még az ősz beköszönte előtt elérheti Ausztriát az újabb megbetegedési hullám.
  • Szerző: WM

Ausztriában egyelőre nincsen tömeges megbetegedés, az osztrák kormány július elsejei határidővel újabb lazításokat jelentett be. Az ÖSTERREICH nevű osztrák napilap ennek kapcsán kérdezte Christoph Steiningert, az egyik bécsi egyetem virológusát. A szakember szerint a jövő héten több más országhoz hasonlóan, Ausztriában is elkezdenek majd emelkedni az esetszámok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Chritoph Steininger virológus
Fotó: lead-horizon.com

Nem az a kérdés, hogy lesz-e második hullám, hanem az, hogy pontosan mikor

– figyelmeztetett Steininger. Hozzátette, az eddigi szigorú szabályok feloldása berobbantja a járványt. A jó idő miatt egyre kevesebben használnak maszkot, nyitottak a határok és már a távolságtartásra sem figyelnek az emberek annyira. Ezek mind a vírus terjedését segítik. A virológus arról beszélt az osztrák lapnak, hogy július közepére 200 és 400 között lehet az új megbetegedések napi száma. Steininger úgy látja, hogy a gazdaságot nem állítják le még egyszer, mert azt már nem bírná ki az ország.

Képünk illusztráció
Fotó: Getty Images

Viszont biztosan lesznek szigorítások és új intézkedések, amit mindenkinek fegyelmezetten be kell tartania. A szakember javaslata szerint érdemes lenne átgondolni a kötelező maszkviselést a tömegrendezvényeken.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?