Létrehozva: 2021.05.14.

Szakértők állítják: nincs szükség évenkénti oltásokra, a gyógyszergyártók nyerészkedni akarnak

Parázs tudományos vita folyik arról, hogy szükség lesz-e évenkénti emlékeztető oltásra a koronavírus ellen. A kérdéssel kapcsolatban egyelőre senki sem tud biztosat mondani, a nagy gyógyszergyártók azonban máris kijelentették: kelleni fog a vakcina! Nem tudni, ezt miből gondolják, de az biztos, hogy ők járnának a legjobban ezzel a forgatókönyvvel.

A londoni székhelyű Reuters hírügynökség több mint egy tucat járványügyi szakértőt és virológust szólított meg, akik azt állítják, hogy a koronavírus elleni vakcinák első két dózisa hosszútávú védelmet biztosít a fertőzéssel szemben, tehát a nagy gyógyszergyártók vélhetően a profit reményében kommunikálják azt, hogy évenkénti emlékeztető oltásokra lesz szükség a különböző vírusvariánsok elleni, általános védettség fenntartásához.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója április közepén jelentette be, hogy a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából valószínűleg kelleni fog egy harmadik adag az első kettő beadása utáni egy évben.

A cégvezető szerint a legvalószínűbb forgatókönyv a következő lehet: „a teljes immunizáció után az embereknek 6-12 hónappal kellhet egy emlékeztető vakcina, majd minden évben szükség lehet az oltásra a folyamatosan változó vírusmutációk miatt.”

Bourla nyilatkozata után egy héttel nagyon hasonló véleményt fogalmazott meg Stephane Bancel, a Moderna első embere, aki azt állította, hogy „már idén ősszel szükség lehet emlékeztető oltásokra.”

A Pfizer vezérigazgatója, a görög származású és állatorvos végzettségű Albert Bourla

A nagy gyógyszergyártók álláspontjával azonban nem mindenki ért egyet a tudományos világban. Az amerikai Centers for Disease Control (CDC), vagyis a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ korábbi igazgatója, dr. Tom Frieden szerint „nulla, azaz nulla bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy szükség lesz később emlékeztető oltásokra, a gyógyszergyártók részéről pedig teljes mértékben etikátlan ilyen kijelentéseket tenni, mert fogalmunk sincs, mi ennek a valószínűsége.”

Pontosan ugyanezen a véleményen van az Egészségügyi Világszervezet is, ugyanis a WHO Immunizációs, Vakcinák és Biológiai Osztályának igazgatója, Katherine O’Brien azt mondta, hogy a „szakértők számára nem állnak rendelkezésre olyan adatok, melyek alapján döntést lehetne hozni arról, szükség van-e emlékeztetőre oltásra vagy sem.”

O’Brien azonban azt is hozzátette, hogy a WHO egy szakértői testületet állított fel az oltóanyagok hosszútávú hatékonyságának vizsgálatára, és szükség esetén javasolni fogják az emlékeztető oltásokat, de egyelőre itt még nem tartanak.

Egy fiolányi Pfizer-BioNTech-féle koronavírus elleni vakcina

Az emlékeztető oltások ellen felszólaló tudósok aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy nem az egészségügyi szakemberek alakítják az emberek gondolkodását a vakcinákról, hanem a nagy gyógyszergyártó cégek vezetői, akik üzleti kérdésekben ugyan kompetensek, de a virológiához és járványtanhoz valószínűleg már nem értenek. Arról nem is beszélve, hogy a nemzeti kormányok asszisztálnak a gyógyszeripari óriásvállalatok narratívájához, hiszen sorra kötik az újabbnál újabb szerződéseket velük, holott egyáltalán nem biztos, hogy szükség lesz ezekre a vakcinákra. Ebben a hónapban az Európai Unió, Nagy-Britannia és Izrael is új COVID-19 oltóanyag-készleteket rendelt meg a Pfizertől, az Egyesült Államok pedig napokon belül bejelentheti ugyanezt.

A felmerülő kritikákra dr. William Gruber, a Pfizer oltási klinikai kutatással és fejlesztéssel foglalkozó részlegének alelnöke úgy reagált, hogy ők a „legrosszabb eshetőségre készülnek”, ezért beszélnek az évenkénti emlékeztető oltás lehetőségéről.

Fontos megjegyezni, hogy pénzpiaci elemzők szerint a Pfizer körülbelül 26 milliárd dolláros árbevételre számíthat a koronavírus elleni vakcinák eladásából 2021-ben. Ha pedig valósággá válik a cég „emlékeztető oltásokra” vonatkozó jóslata, akkor 2025-ig már 157 milliárd dollár bevételt generálhatnak kizárólag vakcinákkal. Tehát ennek fényében is érdemes véleményt alkotni a gyógyszeripari óriás kommunikációs és üzleti stratégiájáról.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Somló - Isten itt felejtett kalapja

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„A kis fénylő csillagom elment” - otthona mellett gázolták halálra a 8 éves kisfiút

KÜLFÖLD

Pánikban tört ki apa és fia, mikor rájöttek, mire bukkantak kutyasétáltatás közben

KÜLFÖLD

Zokogott a bíróságon a két általános iskolás, akik meggyilkolták egy harmadik társukat

KÜLFÖLD

Nem bírtak magukkal: nyilvánosan elégítette ki szerelmét a nő