KÜLFÖLD

Közel 100 százalékos a nálunk is használt vakcina hatékonysága az indiai variáns ellen

A legfrissebb kutatási adatok szerint 97 százalékban hatékony az AstraZeneca Covid-vakcina az indiai variáns ellen, amely futótűzként terjed az Egyesült Királyságban.
  • Szerző: Ripost

Az új AstraZeneca vakcina 97 százalékban hatékony a Covid indiai változatának kezelésében – írja a The Sun.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Koronavírus vakcinák.

Fotó: AFP / AFP

Az Egyesült Királyságban mostanra 1313 indiai variáns által megfertőzött esetet regisztráltak. Matt Hancock egészségügyi miniszter megismételte azon kérését, hogy a még be nem oltott emberek kapják meg az oltásukat. Szerinte a Bolton és Blackburn gócpontokban a szuperfertőző indiai mutációval diagnosztizáltak túlnyomó többsége még nem kapott oltást, annak ellenére, hogy jogosult volt rá.

Az egészségügyi államtitkár azt állítja, hogy „nagyfokú a bizalma” abban, hogy az oltás valóban működik az új változat ellen, amely akár 50 százalékkal is jobban átterjedhet, mint a Kent-féle törzs.

Az AstraZenecával foglalkozó tanulmány, amelyben 3235 beoltott egészségügyi dolgozót vizsgáltak Indiában, azt találta, hogy csak 85 számolt be Covid-tünetekről és csak kettőnél volt szükség kórházi kezelésre. A delhi Indraprastha Apollo Kórház tanulmánya szerint a beoltottak között nem történt halál és intenzív ellátásra sem volt szükség – írja az India Today.

Fotó: MTI

Dr. Anupam Sibal, a csoport orvosigazgatója elmondta: „Vizsgálatunk kimutatta, hogy az oltottak 97,38 százaléka védett volt a fertőzéssel szemben és a kórházi ápolás aránya csak 0,06 százalék volt. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az átfertőzések csak kis százalékban fordulnak elő és ezek elsősorban kisebb fertőzések, amelyek nem vezetnek súlyos betegséghez.” A szakértők úgy vélik, mindezek a vakcinázásnak köszönhetők. A korai elemzések azt mutatják, hogy a britek, akik már megkapták a Covid-oltást, védettek az indiai változat ellen. Az oltások tehát az indiai mutánstörzzsel szembeni ellenállás pozitív jeleit mutatják.

A whitehalli tisztviselők, akik látták a rendelkezésre álló adatokat, optimistán nyilatkoznak az indiai változat elleni küzdelemről – árulta el egy bennfentes. Az egészségügyi miniszter, Sophy Ridge a Sky-nak adott interjújában azt mondta: ”A legfontosabb üzenet mindenkinek, hogy oltakozzon. Ha a jogosult csoportba tartozik, akkor jelentkezzen az oltásra. Boltonban számos embert láttunk kórházban az indiai változat miatt. Túlnyomó többségük jogosult volt az oltásra, de nem oltatta be magát. Ha jogosult vagy az oltásra, kérlek, jelentkezz – tudjuk, hogy az oltás megvéd.„

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?