KÜLFÖLD

Százkilós aranyérmet lopott egy arab bűnbanda

Börtönbüntetésre ítélte egy berlini bíróság azt a három betörőt, akik 2017 márciusában elloptak egy százkilós arany érmét a berlini Bode Múzeumból.
  • Szerző: Ripost

Két betörő, egyikük 23, a másik 21 éves, négy és féléves börtönbüntetést kapott. Mindketten egy hírhedt arab bűnbanda tagjai. A harmadik elítélt, a múzeum 21 éves biztonsági őre három év négy hónap börtönt kapott a rablásért. A bíróság a negyedik vádlottat felmentette, mert nem találták bűnösnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A három műkincstolvaj a biztonsági kamerák felvétele szerint éjszaka a múzeum mellett húzódó vasúti hídról mászott be az épületbe létrán, egy ablakon keresztül.

A felvételen jól látszik: megszerezték a több mint fél méter átmérőjű érmét és a rendőrök megérkezése előtt elmenekültek zsákmányukkal.

A rendőrség egy nagyszabású razzián fogta el az elkövetőket 2017 júliusában.

Fotó: Wikipédia

Az ellopott érme a kanadai állami pénzverdében készült 2007-ben, a Guinness-rekordok közé is bekerült, előállítása idején a világ legnagyobb arany érméje volt. Különlegességét nemcsak rendkívüli mérete adja, hanem a tisztasága is; 1000 egységnyi tömegében 999,99 egységnyi a színarany.

Az egyik oldalán II. Erzsébet brit uralkodó arcképe látható, a másik oldalán pedig a kanadai szimbólum, három juharlevél. Innen származik a neve is: Big Maple Leaf, azaz nagy juharlevél. Mindössze öt ilyen érme készült az ottawai központú pénzverdében.

A Big Maple Leaf intézményközi műkincskölcsönzés révén került Berlinbe, 2010-ben állították ki a berlini múzeumszigeten álló Bode Múzeumban. Az értéke 3,75 millió euró (1,2 milliárd forint)..

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?