KÜLFÖLD

Száznál is több halott: kiderült a bejrúti robbanás oka

Szakértők szerint ez válthatta ki a kikötőben a robbanást.
  • Szerző: Ripost

Nagy valószínűséggel egy kisebb tűz okozta a bejrúti kikötőben tárolt nagymennyiségű ammónium-nitrát berobbanását kedd este – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hangsúlyozta: „finoman szólva” is szabálytalan 2700 tonna ammónium-nitrát tárolása egy városban.


MTI/AP/Bilal Huszein

A pusztítás földrengésszerű volt, Bejrút nyugati része romokban áll, a sebesültek száma már négyezer körül van – tette hozzá.

Libanonban különböző érdekek, szervezetek, vallási közösségek vannak, amelyek között nagy az ellentét – mondta Kis-Benedek József, megjegyezve, nem lenne meglepve, ha a Hezbollah nevű terrorszervezet is érintett lenne.

Bejrút, 2020. augusztus 5.
A pusztítás nyomai a bejrúti kikötõben, ahol hatalmas robbanás történt 2020. augusztus 4-én. A detonáció következtében legkevesebb 78 ember életét vesztette, több mint négyezren megsebesültek. A robbanások okát nem tudni.
MTI/EPA/Vael Hamzeh

A Hezbollahnál ugyanis gyakorlat, hogy városok közelében tárol robbanóanyagot – közölte.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója arról beszélt, hogy a közel-keleti terrorszervezetek előszeretettel használják robbanószerkezetekhez az ammónium-nitrátot.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?