KÜLFÖLD

Szörnyűség, mi derült ki a barcelonai csatornák mintáiból

Nem kívánt címet nyert el Katalónia központja: az előző évi adatok alapján Barcelona egészen kétes kategóriában vált fővárossá Európában.
címkék:
  • Szerző: KF

A kábítószereket és drogfüggőségeket vizsgáló európai központ, az EMCDDA 19 ország 56 városának szennyvizét vizsgálta. Az EU drogügynöksége 2017 márciusában végezte el az egy hétre kiterjedő vizsgálatait, az eredmények kielemzése azonban csak most ért véget. A szennyvízcsatornákban a becslések szerint 43 millió ember végtermékeinek nyomaira bukkantak, és azt vizsgálták, milyen mértékű bennük az amfetamin, a kokain, az MDMA (ecstasy) és a metamfetamin (kristály) koncentrációja.

A jelentés szerint kokaint legtöbben Barcelonában fogyasztanak, bár a hétvégéken megelőzi az általános lista második helyezettje, Zürich. A hétköznapokon való visszaesés miatt azonban a svájci város csak az összesített lista második helyét szerezte meg, megelőzve a belga Antwerpent. Az eredmények alapján Barcelonában naponta ezer lakosra átlagosan 965,2 milligram kokain jut – 2011 óta nem volt ilyen magas ez a szám a katalán fővárosban.

Az EMCDDA jelentése szerint a kokainfogyasztás elsősorban Dél- és Nyugat-Európára jellemző, ahol egyre népszerűbbé válik a szer, míg a kontinens keleti részén sokkal kisebb a drog piaca. A legtöbb kokainistát Svájc tudhatja magáénak: a Top 10-es listára öt városa is felfért...

A jelentés arra is rávilágított, hogy míg a vizsgált városokban a kokain és az ecstasy inkább a hétvégéken kerül elő, addig a hétköznapokon az amfetaminfogyasztás a magasabb.

címkék:
És ezeket olvastad már?