KÜLFÖLD

Szuper-karantén Indiában, 40 ezer embert helyeztek egyszerre zár alá!

Az 1,3 milliárd összlakosságú Indiában egyelőre kevés a koronavírus-fertőzött, és a hatóságok minden megtesznek, hogy ez így is maradjon.

Egy koronavírus-fertőzésben elhunyt férfi miatt több mint 40 ezer embert helyeztek a hatályos egészségügyi szabályoknál is szigorúbb karantén alá Indiában – írja helyi hírekre hivatkozva a BBC.

A brit közszolgálati médium beszámolója szerint a 70 évesen elhunyt koronavírusos beteg már fertőzött volt, amikor közelmúltban részt vett az Észak-Indiában található Anandpur Sahib városában megrendezett Hola Mohalla szikh ünnepségsorozaton, ami csaknem 10 ezer látogatót vonz naponta. Ezért a hatóságok szinte mindenkin karantén alá vontak, aki részt vett a fesztiválon.

Az Anandpur Sahib városában megrendezett Hola Mohalla szikh ünnepségsorozat egyik produkciója (Photo by NARINDER NANU / AFP)

Mint később kiderült, az idős bácsi még február végén Olaszországban és Németországban járt, majd Európából hazatérve nem vonult önkéntes karanténba – annak ellenére, hogy ezt akkor már a hatósági szabályok előírták számára. A férfi halála előtt egy héttel 19 rokonának is pozitív lett a koronavírus tesztje.

„Eddig sikerült beazonosítanunk 550 embert, akik közvetlen kapcsolatban álltak vele, de ez a szám egyre növekszik. A héten 15 olyan falut zártunk el teljesen a külvilágtól, ahol a férfi korábban tartózkodott. A településeken összesen 40 ezren élnek” – mondta az esettel kapcsolatban BBC-nek egy indiai kormánytisztviselő.

Az indiai hatóságok nem először vonnak vesztegzár alá egész településeket egy koronavírusos beteg miatt. Az elmúlt héten Bhilwara városában egy beteg megfertőzte az őt kezelő orvosokat, ezért a kórház környékén élő 7000 embert helyeztek karantén alá.

A hivatalos adatok szerint péntek reggelre virradóan összesen 724 koronavírus-fertőzött beteget, és 16 halálesetet regisztráltak Indiában az egészségügyi hatóságok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?