KÜLFÖLD

Tegnap éjjel 500 migráns vert tábort Párizs egyik legszebb főterén – videó

Egyedül a hatóságok határozott fellépésének volt köszönhető, hogy a migránsok nem vették végleg birtokukba a hét sugárút találkozásánál található Köztársaság-teret.

Az Utopia56 nevű, magát jogvédőnek mondó civil szervezet közreműködésével körülbelül 450-500 illegális bevándorló vert tábort Párizs belvárosának egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontján, a Köztársaság-téren (Place de la République) hétfő éjjel – írja a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

A polgárpukkasztó akciót egyfajta figyelemfelhívásnak szánták a szervezők. Szerintük ugyanis több száz migráns maradt otthon nélkül, miután a rendőrség múlt hét kedden felszámolta a francia nemzeti stadion (Stade de France) tőszomszédságában található sátortábort, ami több mint 2500 illegális migránsnak adott otthont az elmúlt hónapokban. A jogvédők indoklásának némiképp ellentmond az a tény, miszerint a tábor lakóit, kivétel nélkül államilag fenntartott befogadóközpontokba szállították át. A hatóságok közlése szerint senki sem maradt fedél nélkül.

Egyedül a hatóságok határozott fellépésének volt köszönhető, hogy a migránsok nem vették végleg birtokba a hét sugárút találkozásánál található Köztársaság-teret. A helyszínre vezényelt több száz rohamrendőr azonnal megkezdte az emberek kiszorítását. Többségük engedelmeskedett a rendőri felszólításnak. Sok esetben azonban könnygázt, és más kényszerítőeszközt is be kellett vetni ellenük.

A migánsok közé vegyült bevándorláspárti civil aktivisták, valamint a párizsi tanács több baloldali képviselője botokkal és fémrudakkal esett neki a rendőröknek, hogy megállítsák az rögtönzött sátortábor felszámolását. Közülük többet is őrizetbe vettek. A hatóságoknak valamivel este 10 óra után teljesen sikerült kitisztítaniuk a teret. Ezt követően körülbelül 300 migráns megindult Párizs önkormányzati hivatala felé, hogy ott kérjen szállást. Nem kaptak.

A sikertelen „performansz” után az Utopia56 egy nyilatkozatot adott ki, melyben azt követelik, hogy a francia kormány azonnal biztosítson 1000 szálláshelyet hajléktalan migránsok számára„. Továbbá felszólították Emmanuel Macron francia elnököt, hogy hozzon létre egy „állandó befogadási rendszert” az országba érkező migránsok lételepítésére és integrálására.

És ezeket olvastad már?