KÜLFÖLD

Tengeralattjáróval keresik a lezuhant egyiptomi gép fekete dobozát

Hosszú időbe telhet a három napja 66 emberrel a fedélzetén a Földközi-tengerbe zuhant EgyptAir egyiptomi légitársaság utasszállítójával történt katasztrófa okainak felderítése, azonban amint a tények rendelkezésre állnak, közzéteszik őket - közölte vasárnap Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök.
  • Szerző: P. B.

Az egyiptomi elnök elmondta: "(a vizsgálat) hosszú időt vehet igénybe, de senki nem rejtheti el ezeket a dolgokat.

Amint meglesznek az eredmények, tájékoztatni fogjuk az embereket".

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel - 56 utassal és tízfős személyzettel - a fedélzetén csütörtök hajnalban tűnt el a radarernyőkről. Az utasok között 30 egyiptomi és 15 francia, két csecsemő és egy gyermek foglalt helyet. Az egyiptomi hatóságok már az eltűnés napján valószínűsítették, hogy a gép lezuhant, de hogy miért, azt továbbra is csak találgatni lehet. - írja az MTI.

Seríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter pénteken úgy fogalmazott, hogy semmilyen lehetőséget nem zárnak ki, terrortámadásét sem, és utóbbinak nagyobb a valószínűsége, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

Annak, hogy merénylet történhetett, egyelőre ellentmondani látszik az, hogy egyelőre senki nem vállalta magára a támadást.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet egyiptomi szárnyának legutóbbi videója nem említette a katasztrófát. 

Így ismét felmerült annak eshetősége, hogy műszaki hiba okozta a szerencsétlenséget. Főleg azt követően, hogy francia nyomozók szombaton közölték, röviddel azelőtt, hogy az MS804-es járat végleg eltűnt a radarok képernyőjéről, közel három percen keresztül vészjelzéseket adott le, mivel füstöt észleltek a fedélzeten. Bár a jelzések nem utalnak arra, mi okozta a füstöt vagy egy esetleges tüzet, ezek az első nyomok, amelyek elvezethetnek ahhoz, mi történhetett az EgyptAir utasszállító lezuhanása előtti pillanatokban.

Az egyiptomi haditengerészet pénteken roncsdarabokat, emberi maradványokat és utasokhoz tartozó tárgyakat talált a Földközi-tengerben, 290 kilométerre északra Alexandria városától. A katonaság megkezdte a gép feketedobozainak keresését is, ezeket egyelőre nem találták meg.

Franciaország járőrhajót, Egyiptom 3000 méteres mélységbe való lesüllyedésre képes tengeralattjárót küldött vasárnap a térségbe, hogy segítse a roncsok és a feketedobozok felkutatását.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Variációk karácsonyi zserbóra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?