KÜLFÖLD

Fordulat a véres párizsi terrortámadás ügyében, indul a mostre per

Kiemelt biztonsági intézkedések mellett szerdán megkezdődik a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat pere a párizsi különleges esküdtszéken. Az eljárás várhatóan kilenc hónapig tart.
  • Szerző: Ripost

A minden idők legvéresebb franciaországi terrortámadásában a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fordulat a véres párizsi terrortámadás ügyében, ez történt

Fotó: Northfoto

A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg és több mint 350-et megsebesített. A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek egy Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en vesztették életüket.
A húsz vádlott között van a merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélője, Salah Abdeslam is, akit négy hónapi bujkálás után Belgiumban tartóztattak le 2016-ban, Párizsban tartják fogva. Jóllehet a vizsgálóbírók mintegy tíz alkalommal beidézték a börtönében teljesen elszigetelten tartott dzsihadistát, nem tett vallomást.
Rajta kívül további 13-an lesznek jelen, köztük feltételezett logisztikai szervezők, a terroristákat szállítók és közvetítők. A párizsi terrorelhárítási ügyészség a francia-belga terrorsejt több olyan feltételezett tagját is megvádolta, akiket a 2016. március 22-i brüsszeli merényletsorozat végrehajtásával is vádolnak, köztük Sofien Ayarit, Osama Krayemt, Mohamed Abrinit, Mohamed Bakkalit.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?