KÜLFÖLD

Terrortámadás történt Svájcban: török bevándorló késelt halálra egy portugál fiatalembert

Az elkövető azzal indokolta tettét, hogy „bosszút szeretett volna állni a svájci államon a Próféta miatt”.

Omar A., egy Svájcban élő török bevándorló halálra késelt egy véletlenszerűen kiválasztott járókelőt a Genfi tó partján található Morges nevű kisváros egyik kebabétterme előtt szombaton este fél 10-kor. Az áldozat egy 29 éves portugál fiatalembert volt, aki épp a kollégájával sétált hazafelé.

A gyilkosságot „terrorista jellegű cselekménynek” minősítette a szövetségi biztonsági szolgálat - írja a Le Matin című svájci napilap internetes kiadása.

A török bevándorlót a gyilkosságot követő napon tartóztatták le a saját otthonában. A bérelt lakásban megtalálták a gyilkos fegyvert. A férfi később beismerte tettét, amit azzal indokolt, hogy „bosszút szeretett volna állni svájci államon a Próféta miatt” – jelentsen ez bármit.

A 29 éves Omar A. egyébként nem volt ismeretlen az ország hatóságai előtt. A svájci hírszerzés (NDB – Nachrichtendienst des Bundes) például 2017 óta megfigyelés alatt tartotta, mint „radikalizált és pszichológiailag kiegyensúlyozatlan személyt”, aki bármelyik pillanatban merényletet követhet el.

A férfit 2019 áprilisában be is börtönözték, mert megpróbált felgyújtani egy benzinkutat Vaud kantonban. A Törvényszék azonban idén áprilisban szabadlábra helyezte – bőven a szabadulásának hivatalosa időpontja előtt – arra hivatkozva, hogy Omar pszichológiailag nem beszámítható, ezért orvosi kezelésre van szüksége, nem pedig börtönre. A hivatalosan előírt gyógykezeléseken azonban nem jelent meg a szabadulása után, helyette inkább halálra késelt egy ismeretlent az iszlám nevében.

A gyilkosság helyszíne egyébként egyfajta emlékhellyé vált Morges belvárosában. Az elmúlt napokban több százan gyújtottak gyertyát, vagy helyeztek el koszorút az áldozat emléke előtt tisztelegve.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?