KÜLFÖLD

Tiszta sci-fi: beszélő drón szól be a maszk nélkül járó kínaiaknak

A kínai Vuhanban megelevenedik a sci-fi-filmek világa: beszélő drón veszi észre a levegőből azokat, akik szájmaszk nélkül járnak az utcán. Közben egy 10 ezer drónból álló flotta napi ezer veszélyeztetett falut permetez le a levegőből.
  • Szerző: Ripost

„Nem viselsz maszkot, menj haza!„ „Ne felejts el kezet mosni!” „Mi olyan fontos, hogy nem bírsz otthon ülni?„ „Hé te cuki, telefonáló fiú, hol a maszkod?” „A rózsaszín kabátos lány miért maszk nélkül sétál?„„ Sétálva evő fiatalok, tegyétek vissza a maszkot, majd otthon esztek!”- Ilyen szövegek hallatszanak a hangszóróból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megtudtuk: a kamera képet egy rendőr nézi, ő figyelmezteti a maszk nélküli járókelőket.

Fotó:twitter

 

A kínai hatóságok arra is ügyelnek, hogy fertőtlenítsék a vírus által érintett településeket.

A TTA M6E-1 típusú 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok egy klór tartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét juttatják ki a vírus által érintett területek falvai fölött. Egy drón napi maximális teljesítménye nagyjából 40 hektár, és így átlagosan napi egy falu területét képes lepermetezni. A drónokat a gyártó által speciálisan kiképzett pilóták és a kínai hadsereg drónpilótái kezelik.

A drónos permetezés azon túl, hogy segít az épületek és tereptárgyak fertőtlenítésében, fontos szerepet tölt be abban, hogy az olyan potenciális vírushordozó madarak és emlősök, mint például a patkányok és egyéb rágcsálók minél kisebb eséllyel kerüljenek kapcsolatba a koronavírussal.

Körömi János, a TTA közép-európai partnercégének ügyvezetője elmondta: „Kínában sokezer permeteződrón dolgozik a földeken a tavasztól őszig tartó szezonban, több millió hektárnyi területen végezve növényvédelmi munkát. Most ezek a drónok a koronavírus elleni védekezésben is gyors és hatékony segítséget nyújthatnak a Kínában népszerű, „84” nevű, körülbelül 5% klór tartalmú fertőtlenítőszer és víz 1:1 arányú kijuttatásával. A műveletek három napja kezdődtek, és mintegy 2000 falu fertőtlenítése történt meg eddig” – mondta el a szakember.

Fotó: instagram

A TTA közlése szerint elképzelhető, hogy a flotta a továbbiakban bővülni fog, így segítve a vírus elleni minél szélesebb körű védekezést.

 

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a mákos guba lesz az ünnepi asztal sztárja
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?