KÜLFÖLD

Hátborzongató: tragikus sorsú Titanic-utas levele került elő az óceánból

A Titanic utasa lehetett 109 éve annak a levélnek az írója, amit 2017-ben halásztak ki Kanada partjainál. Most a kutatók elemzik az üzenetet.
címkék:
  • Szerző: ripost

Az 1912. áprilisában tragikus módon elsüllyedt Titanic utasa lehetett annak a levélnek az írója, amit Kanada partjainál, egy palackban mosott partra a víz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az eset még 2017-ben történt, a kutatók azóta elemzik a levél valódiságát.

A Titanic utasa dobhatta a vízbe a palackpostát

A Titanic utasa dobhatta a vízbe a palackpostát
Fotó: Pixabay

Az üzenetet állítólag a tizenkét éves Mathilde Lefebvre írta, aki az édesanyjával és a testvéreivel utazott harmadosztályon Amerikába, hogy az édesapjához és kint élő testvéreihez csatlakozzanak a szabad világban.

A kislány, a testvérei és az édesanyja azonban 1912. április tizenötödikére virradóra a vízbe vesztek, amikor az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic egy jéghegynek ütközött, majd az óceán mélyére merült. A 2207 utasból 1503-an hunytak el a tragédiában, nagyrészt harmadosztályon utazó utasok – az az osztályszint, ahová Mathilde is tartozott.

A feltehetően a kislány által írt levélben ez áll:

„Ezt a palackot az Atlanti-óceán közepén dobom a tengerbe. Néhány nap múlva megérkezünk New Yorkba. Ha valaki megtalálja, vegye fel a kapcsolatot a liévini Lefebvre családdal.”

A régészek ellenőrizték a levél, a palack, és az azt lezáró dugó anyagát, és ebből úgy tűnik, hogy azok összhangban vannak a dátummal. Ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy hamisítvány legyen, mert valaki felhasználhatta a régi anyagokat a levél hamisításához, évekkel a hajó elsüllyedése után is, sőt, akár 1912-ben is hamisíthatta valaki a levelet, mert akkoriban nagy érdeklődés övezett minden, a Titanickal kapcsolatos hírt – írja a Travelo.

A tudósok mindemellett elemzik a levélben szereplő kézírást és a nyelvhasználatot is, ami első ránézésre a 20. század elején jellemző kézírásnak tűnik, de nem mindenhol felel meg annak, amit a gyerekek akkoriban a francia iskolákban tanultak.

Viszont az sem valószínű, hogy a palack, amit az Atlanti-óceán közepén, egy hajóról dobtak le, az végül Új-Brunswickben és nem Európában köt ki, de nem is lehetetlen, hogy ez megtörténjen, mint Daniel Bourgault, az egyetem oceanográfia professzora elmondta.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?