KÜLFÖLD

Tíz percen múlik a világ sorsa: itt a forgatókönyv, ha kitör a háború

Szakértők szerint Észak-Korea legutóbbi rakétakísérletével új helyzet állt. elő.
  • Szerző: KF

Nem enyhül az amerikai-észak-koreai feszültség – és ha Kim Dzsongun tényleg kilőne egy rakétát, Donald Trumpnak mindössze tíz perce lenne arra, hogy eldöntse, hogyan reagál!

 

Két szakértő, David Wright és Markus Schiller szerint a kilövést követően elég sok időt igényel, míg az amerikai vezetés megállapítja, hogy milyen típusú rakéta közelít hozzájuk, és hogy milyen pusztítást végezhetne az a fegyver. Ezt követően pedig az amerikai elnöknek alig 10 perce marad a döntésre.

Persze ehhez az kéne, hogy Észak-Koreának legyen olyan rakétája, amely képes elérni az Amerikai Egyesült Államok területét, amiben a szakértők erősen kételkednek. Kim Dzsongun azonban hétfőn kijelentette, hogy rendelkezésükre áll olyan nukleáris fegyver, amely a Csendes-óceánt átszelve elérhet amerikai területeket.

Egy dél-koreai egyetem professzora szerint azonban ha ez a kijelentés igaz is, maximum Alaszkát vagy Hawaiit tudnák megtámadni. Wright viszont azt állítja, hogy ha a koreai fenyegetés valós, akkor kicsit több mint fél óra alatt érné el San Franciscót egy interkontinentális rakéta, míg Schiller szerint Seattle és Los Angeles kevesebb mint 30 perc alatt elesne. New York és Washington elérése 30-40 percet venne igénybe.

 

De az észak-koreai diktátor dönthet úgy is, hogy az Egyesült Államok helyett egy amerikai szövetségest támad meg: Dél-Koreának például a kilövés után esélye sem lenne a védekezésre, Szöult maximum 6 perc alatt érné el a rakéta. Japán is aggódhat, nekik 10-11 percük lenne a cselekvésre. Ráadásul ebben az esetben nincs is szükség olyan nagy hatótávolságú rakétára.

A szakértők szerint azt sem lehet kizárni, hogy Dzsongun még biológiai vagy vegyi fegyvereket is „csatol” a rakétákhoz, hogy biztos legyen a pusztításban.

A páros szerint nehéz megjósolni, hogy Trump mit tenne egy ilyen helyzetben, hiszen az elfogórakéták hatékonysága is kétes, és nem biztos, hogy még a levegőben hatástalanítani tudnák a fegyvert. De Wrighték arra tippelnek, hogy a támadás hatására öt perc múlva már a szárazföldi, 15 perccel később pedig már a tengerészeti amerikai rakétákat is kilőnék észak-koreai célpontokra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?