KÜLFÖLD

Több száz dühös nő küldte el tangabugyiját a francia miniszterelnöknek

Formabontó akcióval fejezik ki nemtetszésüket a csőd szélére került fehérnemű üzletek tulajdonosai.

Jean Castex francia miniszterelnök hivatalának postaládája szó szerint megtelt tangabugyikkal, miután a családi tulajdonban lévő kisebb ruhaüzletek – főleg női – tulajdonosai demonstratív jelleggel elküldték neki a fehérneműiket. A kisvállalkozók egyfajta figyelemfelhívásnak szánják a különös akciót, mivel a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések hatására nekik is fel kellett függeszteniük az üzleti tevékenységüket – írja az amerikai Huffington Post francia nyelvű kiadása.

A rossz járványügyi statisztikák miatt a francia kormány április első hetében vezetett be újabb korlátozóintézkedéseket. A döntés értelmében bezártak az iskolák, az őszi lezáráshoz hasonlóan ismét az otthoni munkavégzés az ajánlott, az éjszakai kijárási tilalom továbbra is este 7 óra és reggel 6 óra között van érvényben, a lakhelyet csak 10 kilométeres körzetben lehet elhagyni, a kültéri gyülekezés hat főig engedélyezett, a nem alapszükséglet kategóriába tartozó boltoknak pedig négy hétre be kellett zárniuk.

A fehérneműket értékesítő üzlettulajdonosok az utóbbi intézkedést nehezményezik. Szerintük ők is beleesnek az „alapszükségletű termékeket értékesítő” boltok kategóriába, ugyanis ha a nagy hipermarketek árulhatnak ruhákat, akkor nekik is minden joguk megvan ehhez. E véleményüknek pedig a miniszterelnöknek küldött több száz tangabugyival adnak hangot a kisvállalkozók.

A formabontó országos kezdeményezés, ami az „Action Culottée” (Pimasz Akció) néven fut, egy TikTokon közzétett videóval kezdődött, melyben egy bolttulajdonos arra szólította fel a sorstársait, hogy csatlakozzanak hozzá. Ez alig egy hete történt, de a kampány már most akkorára duzzadt, hogy a nagy közösségi oldalakon külön csoportokban osztják meg a résztvevők a kormányfőnek szánt bugyikról készült fotóikat. Az actionculottee nevű Twitter-oldalon például eddig 64 bejegyzés született a témában, de ez a szám folyamatosan növekszik.

„A virágüzleteket, a könyvkereskedőket, a fodrászokat és még a lemezboltokat is alapvető vállalkozásoknak minősítették. De mi van a fehérnemű boltokkal? A bugyik már nem számítanak higiéniai kérdésnek?”

- fogalmazott egy üzlettulajdonos a miniszterelnöknek írt levelében, ami mellé természetesen egy bugyogót is mellékelt.

Az akció főszervezői egyébként egy közleményben azt mondták, hogy a levelekkel nem provokálni szeretnének, hanem „figyelmeztetni az embereket arra a nagyon kritikus helyzetre, amely miatt több száz fehérnemű üzletet a csőd szélére sodródott Franciaországban.„

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?