KÜLFÖLD

Tombol a járvány a szomszédos országban: egyre több a súlyos koronavírusos beteg

Romániában meghaladta az áprilisi első tetőzést a betegek száma.
  • Szerző: Ripost

Romániában egyre több súlyos koronavírusos esettel szembesülnek a kórházak: az intenzív osztályokon ápolt fertőzöttek száma hétfőn elérte a 293-at, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor regisztrált csúcsot (288).

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A napi új megbetegedések üteme csaknem kétszerese már az áprilisi rekordnak, de sokan ezt a lényegesen több tesztnek tulajdonítják. A kórházak fokozódó leterheltsége és a súlyos esetek növekvő száma azonban egyértelművé teszi, hogy a járvány május közepe – a kijárási és gyülekezési tilalom feloldása – óta ismét erőre kapott, és gyorsabb ütemben terjed, mint az áprilisi első tetőzés idején.

Képünk illsztráció
Fotó: Pixabay

Az utóbbi héten átlagosan napi 16 ezer tesztet végeztek, ami csaknem négyszerese az április végi tesztelési ütemnek, amikor a napi megbetegedések kéthetes átlaga valamivel 350 felett tetőzött. Az utóbbi két hét adatai alapján most a napi 600 új eset számít átlagosnak, de a járvány terjedési üteme folyamatosan növekszik: múlt pénteken a 800-at, szombaton pedig már a 900-at is megközelítette a újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.

A stratégiai operatív törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában is 681 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában, annak ellenére, hogy a szokásos 16 ezer helyett – hétvége lévén – csak 8500 tesztet értékeltek ki.

A járvány kezdete óta több mint 38 ezer fertőzést regisztráltak, a jelenleg is aktív esetek száma meghaladja a 13 300-at.

A szeptember 27-i önkormányzati választásokra készülő Romániában a hatóságok el szeretnék kerülni, hogy ismét korlátozásokat vezessenek be, de már nem tartják kizártnak, hogy ezt regionális szinten megteszik azokban a térségekben, ahol a legsúlyosabb fertőzési gócok találhatók. Jelenleg Bukarestben és a főváros északi szomszédságában található megyékben terjed leggyorsabban a fertőzés.

A Mediafax hírügynökség szerint országszerte több mint 200 kórházban csaknem 2000 intenzív terápiás ágy áll a Covid-19-ben szenvedő páciensek rendelkezésére. A legnagyobb nyomásnak kitett bukaresti, brassói, temesvári járványkórházakban azonban már múlt hét végén beteltek a helyek az intenzív osztályokon.

A hatóságok nagy reményt fűznek a kedden hatályba lépő új karanténtörvényhez, amely felszámolja azt a több mint két hete tartó joghézagot, amelynek idején Romániában nem tudták elkülöníteni a fertőzötteket és karanténra kötelezni a velük kapcsolatba kerülő embereket. A karanténintézkedések korábbi jogalapját megszüntető, július 3-án hatályba léptetett alkotmánybírósági határozat óta csaknem ezer koronavírusos fertőzött hagyta el az orvosi ellenjavallat dacára a kórházakat.

És ezeket olvastad már?