KÜLFÖLD

Török külügyminiszter: a migránsok újra megrohamozzák a görög határt, ha vége a járványnak

Több görög kormánytag is burkolt fenyegetésként értékelte a tárcavezető politikus hétvégén tett kijelentését.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerint a görög-török határon újra meg fognak jelenni a Nyugat-Európába igyekvő illegális bevádolók, amint vége a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseknek - írja a görög sajtó.

„Számtalan menedékkérő él a török befogadóközpontokban, akik az elmúlt időszakban rendszeresen elmentek a török-görög határhoz, hogy folytathassák útjukat Európába. A járvány miatt azonban megszűnt ez jelenség. Ezt nem úgy mondom, mint egy fenyegetés, de ha egyszer vége van a pándémiának, a menekültek újra el akarják hagyni az országunkat és odamennek majd a határhoz” – fogalmazott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy televíziós interjúban a hétvégén.

A török kormánytagok részéről nem ez az első ilyen típusú nyilatkozat. Nemrég Süleyman Soylu török belügyminiszter azt mondta egy újságírói kérdésre, hogy az Európai Unió és Törökország közötti vámmegállapodást naprakésszé kell tenni, illetve az EU-ba utazó törökök vízumkötelezettségén is lazítani kellene, különben lehetséges, hogy újra bevándorlók jelennek meg a török-görög határon.

A konzervatív görög kormány egyszerű fenyegetőzésnek nevezte a török belügyminiszter szavait, ami biztosan nem lesz hatással a politikai céljaikra. Kijelentették, hogy bármekkora is lesz a nyomás, a szárazföldi török-görög határ továbbra is zárva marad az illegális bevándorlók előtt.

És ezeket olvastad már?