Létrehozva: 2020.04.12.

Törökországban továbbra is magas az új fertőzöttek száma

Törökországban vasárnap némileg csökkent, de továbbra is magas, napi 4500-at meghaladó értékkel, 4789-cel nőtt a SARS-CoV-2 nevű vírussal újonnan diagnosztizáltak száma, így az összes fertőzött száma 56 956-ra emelkedett – számolt be róla Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján.

A tárcavezető által megosztott adatokból kiderült az is, hogy a halálozások száma – csütörtök óta tartva a százhoz közeli rekordszintet – ezúttal 97-tel 1198-ra nőtt. A törökországi halálozási arány immár kéttized százalékkal marad el a közismerten alacsony németországi adattól, sőt napról napra csökken, jelenleg kerekítve 2,1 százalék.

Fotó: Shutterstock

A 83 millió lakosú Törökország állampolgárainak átlagéletkora a török statisztikai hivatal 2020. februári adati szerint 32,4 év.

Fahrettin Koca szintén közölte, hogy a fertőzöttek közül jelenleg 1665 embert kezelnek intenzív osztályon, 39-cel többet, mint szombaton, lélegeztetőgépre pedig 978-an vannak kapcsolva, ami ugyanakkor 43-mal kisebb az előző napi értéknél. Az utóbbi szám péntek óta esik, akkor 1062 lélegeztetett beteg volt. A miniszter vasárnap a mikroblogján arra hívta fel a figyelmet, hogy számuk emelkedése ellenére az intenzív ellátásra szorulók aránya csökken.

A gyógyultnak minősítettek száma az eddigi második legmagasabb értékkel nőtt, 481-gyel 3446-ra. Az NTV török hírtelevízió vasárnap azt jelentette, hogy Isztambulban egy 90 éves, Alzheimer-kórban és cukorbetegségben szenvedő férfi, akit ráadásul korábban a szívével is műtöttek, 15 nap kezelés után felépült az új típusú koronavírus okozta betegségből.

Törökország mindazonáltal újra megdöntötte saját rekordját a koronavírussal kapcsolatos tesztek számát illetően, vasárnap 35 720 szűrést végeztek el.

A kis-ázsiai országban a járvány megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe a 30 legnagyobb városban – köztük Isztambulban és Ankarában -, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. A korlátozás 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik.

Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzója, vasárnap este a Twitter-fiókján azt írta, hogy a rendőrség és a csendőrség mintegy 3700 esetben járt el olyanokkal szemben a metropoliszban, akik megszegték a rendelkezést, és együttesen nagyjából 8 millió 600 ezer líra (körülbelül 415 millió forint) bírságot szabott ki. Az érintett városok emellett múlt hét péntek éjfél óta zárva vannak a személyforgalom előtt. Az újabb intézkedés tovább szigorította azt az országos szintű kijárási korlátozást is, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthonmaradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat.

Törökországban az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet már szinte teljesen beszűkítették, leállították továbbá a repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Már a nyolcadik vádlott is előzetes letartóztatásban van a moszkvai merénylet miatt + videó

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Brutális felvételek kerültek elő a moszkvai terrortámadás megkínzott vádlottjairól

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Fitt volt és egészséges: az esküvője előtt hunyt el a fejfájástól szenvedő fiatal

KÜLFÖLD

Utcán estek egymásnak az aradi diákok: mentő sietett a helyszínre

KÜLFÖLD

Hihetetlen módon jelzett az agydaganatos édesanya szervezete

KÜLFÖLD

„Kivételes ember volt” – lezuhant a népszerű balett-táncos gépe, születésnapja után hunyt el