KÜLFÖLD

Trump megmutatta álmait, így nézne ki a Trump-torony Grönlandon

Az amerikai elnök a Twitteren posztolt egy fotómontázst, amin az látszik, hogy miként festene a felhőkarcoló a megvásárolni kívánt Grönlandon.
címkék:
  • Szerző: WM

Sajtóértesülések szerint Donald Trump – hol komolyabban, hol viccelődve – többször is felvetette már vacsorák és beszélgetések alkalmával Grönland megvásárlását Dániától, és a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg az ügylet lehetőségét. Az 56 ezer lelket számláló, stratégiai fekvésű Grönland, amely egykor egy kontinenst alkotott Észak-Amerikával, a Föld legnagyobb szigete és a Dán Királysághoz tartozó autonóm terület. Egy 2009-ben rendezett népszavazás után a grönlandiak megkapták a rendelkezési jogot a természeti kincseik felett, és a nyelvüket – az inuitot – is hivatalos nyelvként ismerik el. Mette Frederiksen dán kormányfő épp vasárnap látogatott Grönlandra, és újságírók érdeklődésére ismételten leszögezte: a sziget nem eladó. Donald Trump gazdasági tanácsadója szerint azonban az amerikai elnök tényleg érdeklődik Grönland esetleges megvásárlása iránt. Larry Kudlow azt mondta:

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az elnök járatos ingatlanvásárlási ügyekben, és majd megvizsgálja a kérdést.

 

Hozzátette, hogy nem akar arról találgatásokba bocsátkozni, hogy egy ilyen ügylet hova vezethetne, de azt leszögezte, hogy a Dániához tartozó, autonómiát élvező sziget értékes ásványkincsei miatt stratégiai jelentőségű az Egyesült Államok számára. Az amerikai elnök szeptember elején látogat Dániába, és úgy tűnik, hogy addig szeretné is napirenden tartani az ügyet. Legutóbb például kedden posztolt az egyik legnagyobb közösségi oldalra egy olyan fotót, amelyen a New Yorkban már felépített arany Trump-torony magasodik Grönlandon.

Az elnök azonban gyorsan leszögezte, hogy ezt a képet csak azért tette ki, hogy megígérje, ilyen fajta beruházásokat nem tervez a jövőben sem a nyugodt, békés szigeten.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?