KÜLFÖLD

Újabb NGO-nál robbant ki a szexbotrány

Az elmúlt három évben közel 200 alkalommal zaklattak szexuálisan védelemre szoruló gyerekeket olyan felnőttek, akik pont a megmentésükre, segítésükre szerződtek.
  • Szerző: KF

A brit Save the Children alapítvány esetében a brit napilap, a Daily Mail leplezte le a visszásságokat: nyomozásuk szerint a vizsgált időszakban 176 esetben használták ki szexuálisan a sérülékeny gyerekeket az NGO alkalmazottai. A hátborzongató esetek közül azonban alig néhányat jelentettek csak a rendőrségen – a többségét a segélyszervezet maga vizsgálta ki. Ezekben az esetekben azonban az elkövetők szinte sosem kaptak komoly büntetést: megúszták egy-egy fegyelmivel, alig tucatnyi szexuális ragadozót bocsátottak el. Õket is azért, mert visszaesők voltak.

A Save the Children berkein belül azt követően kezdett kutakodni a napilap, hogy egy másik NGO kapcsán kirobbant a szexbotrány: a Soros György pénzügyi támogatását is élvező Oxfam az elmúlt 9 évben 268 alkalommal használt ki gyerekeket és védelemre szoruló felnőtteket, s rendszeresen tartottak szexbulikat is. Az esetek közül 110 külföldön történt – többek között a földrengés sújtotta Haitin –, míg 123 az Egyesült Királyság területén.

A brit segélyszervezeteket, NGO-kat ellenőrző bizottság jelentése szerint az elmúlt 6 évben közel 5 ezer olyan esetről értesült, melyben a sebezhető, támogatást igénylő gyerekeket és felnőtteket bántalmazták valamilyen módon a szervezetek munkatársai. Sokan már arra kíváncsiak: melyik alapítvány lesz a következő, amelyikről kiderül, hogy létezik egy sötét oldala is?

És ezeket olvastad már?