KÜLFÖLD

Újra idegméreggel szennyezett tojást találtak

Hollandiából valók azok a fipronillal szennyezett tojások, amelyeket Németországban találtak a napokban. A szakemberek komolyan veszik a veszélyt, tavaly ugyanis világméretû botrányt okoztak az idegméreggel fertőzött tojások.
  • Szerző: Ripost

Ismét fipronillal, azaz idegméreggel szennyezett tojásokat találtak Németországban.

A hat tartományban talált, 70 ezernél is több kifogásolt tojás Hollandiából érkezett. Onnan, ahol tavaly kirobbant a botrány. Az emberre is veszélyes tojások és tojásos termékek több mint ötven országban, így hazánkban is megjelentek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai, illetve az Európai Unió Gyors Élelmiszerbiztonsági Riasztási Rendszerén keresztül kapott értesítések alapján többek közt tojásokat, tojáslét, porított tojássárgáját és süteményt is találtak, zároltak 2017-ben. A káros anyag több, engedély nélküli rovarirtó-szerrel került a baromfitelepekre, a tyúkokba és rajtuk keresztül a tojásokba.

Az ügy súlyosságát jól érzékelteti, hogy tavaly az idegméreg-szennyezés miatt csak Hollandiában 150-nél is több telepet zártak be, s világszerte sok millió tojást semmisítettek meg, illetve több tízezer szárnyast vágtak le.


A mostani ügyben különösen aggasztó, hogy egyes hírek szerint egy bioüzemből valók a problémás termékek, ahol egyébként sem lehetne semmilyen vegyi anyagot használni!

A Magyar Baromfi Terméktanács mezőgazdasági titkára, dr. Molnár Györgyi a %% megkeresésére elmondta, az Európai Unióban, így hazánkban is tilos a fipronil alkalmazása a haszonállatoknál. A szakember hangsúlyozta: a 2018-as fipronil ügyben a magyar tojásszektor nem érintett.

A tavalyi botrány miatt a hazai termelők körében nem csak átfogó vizsgálat indult, de a tojástermelő vállalkozások nyilatkozatban vállalták is, hogy nem használnak fipronil tartalmú rovarirtó szereket, valamint önkéntesen kezdeményeznek gazdaságaikban Nébih-ellenőrzéseket. Így a kiváló minőségű magyar tojások továbbra is biztonságosan fogyaszthatók – összegezte dr. Molnár Györgyi.


Fontos tudni, hogy a fipronil olyan idegméreg, amely nem ürül ki az emberi szervezetből, hanem elraktározódik. Így a kis mennyiségek is összeadódnak, s a fipronil egy bizonyos szint felett számos egészségügyi problémát okozhat.
 


Keressük a magyar tojást!
A tojásokon található kód betűjele alapján könnyen eldönthető, melyik országból való. A magyar tojáson a HU betűkód szerepel, míg a német tojást D, a lengyelt pedig PL jelöli. Aki magyar tojást keres, ne elégedjen meg a dobozon olvasható, magyarországinak ható feliratokkal, színekkel, szimbólumokkal. Sok esetben ugyanis csak a forgalmazó magyar, maga a termék nem, ám ezt az információt igyekeznek elrejteni. Például úgy, hogy azt írják: Származási hely: EU…

És ezeket olvastad már?