KÜLFÖLD

Koronavírus: Nagy a baj a szomszédban, naponta 400-an halnak meg

Óriási bajban a szomszédos Ukrajna: a koronavírus-fertőzöttek napi száma meghaladja a 12 ezret, és több, mint 400-an halnak meg naponta. Június végéig meghosszabbították a korlátozásokat az országban.
  • Szerző: Ripost

Ukrajnában szerdára ismét tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint 12 ezer új beteget jegyeztek fel, mintegy 3200-zal többet a megelőző napinál, és a halálos áldozatok száma is megint 400 fölött volt – írja az MTI.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ennek hatására Denisz Smihal miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány június 30-ig meghosszabbítja az országos karantént és kérte a lakosságot, hogy az ortodox húsvéti és a május eleji ünnepek alatt továbbra is kerüljék el a nagy létszámú csoportosulást, mert az a járvány újabb fellángolásához vezet, inkább maradjanak otthon.

Ukrajnában nagy a baj a koronavírus miatt

Ukrajnában korlátozták a tömegközlekedés használatát is/Illusztráció Fotó: Maxym Marusenko / Getty Images

Döbbenetes adatok

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 12 162 új esettel 1 974 118-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 429-cel 40 796-ra. Eddig 1 514 472-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 15 ezren, így most az aktív betegek száma a megelőző napihoz hasonlóan megint csökkent mintegy három ezerrel, 418 850-re.
Kórházba az elmúlt napban viszont megint sok, 4411 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző két napon kevesebb mint 2400 volt. A legtöbb új beteget, 965-öt ismét az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Nagy a baj Ukrajnában

Ukrajnában még mindig 400 ember veszíti életét a vírus miatt naponta./Illusztráció
Fotó: Northfoto / Northfoto

Várják az AstraZeneca-t

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese közölte, hogy csütörtökön 367 ezer dózis AstraZeneca-oltóanyagnak kell megérkeznie Ukrajnába a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül.

Sok a beteg kisgyerek is

Az ukrán tudományos akadémia elemzésében arra a tendenciára hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt héten jóval több kisgyermek került kórházba, mint a megelőző héten. Az elmúlt héten a kilencéves korosztályig bezárólag legalább kétszer annyi gyermek szorult kórházi ellátásra, mint ahány 10 és 19 éves közötti – idézett az UNIAN hírügynökség az akadémikusok elemzéséből.

Kijevben a helyi vezetés a besoroláson túl tovább szigorított a korlátozásokon. Április 30-ig nemcsak a nem létfontosságú termékeket árusító üzleteknek és a vendéglátóhelyeknek kell zárva tartaniuk, hanem bezártak az iskolák mellett az óvodák is, továbbá az élelmiszerpiacok sem nyithatnak ki, a közösségi közlekedést pedig külön igazolvánnyal stratégiai intézmények és vállalatok dolgozói vehetik kizárólag igénybe.

Predrag Kon járványtani szakorvos szerint május végén, vagy júniusban javulhat a járványhelyzet Szerbiában.

A napokban csökkent az új fertőzések száma, ami a tömeges oltásnak meg a szigorításoknak az eredménye. „Egyelőre azonban nem lehet enyhíteni a korlátozásokat. A védőmaszkot addig kell viselni, amíg nem lesz magas arányú az immunizálás szintje az országban. Téved az, aki habozik felvenni a védőoltást” – nyilatkozta Kon a Szerbiai RTV-nek.

A tantermi oktatás újraindítása kapcsán kifejtette: fennáll bizonyos kockázat, de a diákok körében korábban sem volt sok fertőzött.

Belgrádban a felnőtt lakosság 40 százaléka felvette már a védőoltás legalább első adagját, mondta Goran Vesić, a város polgármester-helyettese.

A vendéglátóipari dolgozók, a fodrászok és a hasonló foglalkozások munkavállalóinak immunizálását ma kezdték meg. A fővárosban eddig csaknem 562.500 embert oltottak be, közülük 389.800-an már az emlékeztető adagot is megkapták. Belgrád 17 pontján lehet felvenni a vakcinát előzetes bejelentkezés nélkül, részletezte Vesić.

Újvidéken csökkent a kórházi kezeltek száma

Jelentősen csökkent a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma Újvidéken.

Jelenleg 347 covid-pácienst kezelnek a városban, 13-mal kevesebbet, mint előző nap. 30 személy van lélegeztetőgépen. A Vajdasági Klinikai Központban 260 fertőzött van, 23-an vannak mesterséges lélegeztetésen. A kamenicai Tüdőklinikán 87 koronavírusos beteget kezelnek, ebből 8-an szorulnak lélegeztetésre.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?